Sverige står inför en semifinal i fotbolls VM 2023 där man ska ta sig an Spanien. Matchen äger rum tisdagen den 15 augusti med avspark klockan 10:00 svensk tid på Eden Park i Nya Zeeländska Auckland. På den här sidan hittar du all information inför matchen.

Var sänds VM-mötet mellan Sverige och Spanien?

Det är Viaplay Group som kommer att sända matchen, då i sin huvudkanal TV6. Dessutom kommer du kunna streama mötet såväl live som i efterhand hos Viaplay. Matchen sparkas igång 10:00 svensk tid och sändningen börjar redan 09:00.

Vilka är favoriter i matchen?

Trots att Sverige bevisligen kunnat fälla bjässar i detta VM, i form av USA och Japan, så är Spanien ganska stora favoriter till semifinalen. Anledningen till detta är till mångt och mycket det spanska sättet att skapa målchanser på samt hur man gärna äger bollen i matcher för att skapa just målchanserna. Lägg därtill många spelare från världens kanske bästa klubblag i FC Barcelona. Men Sverige har varit i denna sits inför både åttondelsfinal och kvartsfinal och är det något vi vet så kommer inte Peter Gerhardssons landslag anta någon slags ”underdog-mentalitet” utan man kommer försöka komma ut och våga spela boll mot Spanien. Det kan vara viktigt. Om Sverige skulle falla ned för lågt och låta Spanien själva äga boll under matchen så kommer det spanska laget ta hela handen.

Sveriges resultat under VM

Blågult började något skakigt med ett sent segermål mot Sydafrika i VM-premiären efter en insats som hade mer att önska, dock mot ett lag som uppenbarligen var tillräckligt bra för åttondelsfinalen så premiären gav en lite annan eftersmak trots allt. Sedan imponerade Blågult rejält när man tvålade till Italien med hela fem bollar för att sedan besegra Argentina med 2-0 i den sista gruppspelsmatchen. Sedan väntade en straffrysare mot USA och en helgjuten insats mot Japan för att slutligen nå semifinalen.

Gruppspelsmatch 1:
Sverige – Sydafrika, 2-1

Gruppspelsmatch 1:
Sverige – Italien, 5-0

Gruppspelsmatch 1:
Sverige – Argentina, 2-0

Åttondelsfinal:
Sverige – USA, 1-0 e.str

Kvartsfinal:
Sverige – Japan, 2-1

Spaniens resultat under VM

Spanien har imponerat stundtals i VM där man var målrika i de inledande matcherna mot ganska svagt motstånd för att sedan åka rejält på pumpen mot Japan i den sista gruppspelsmatchen. I åttondelsfinalen var det sedan inget att orda om mot Schweiz och mot Nederländerna blev det en hårdkörare med 120 minuters fotboll för att sluta i spansk seger. Noterbart är att Spanien har skapat över 20 målchanser i nästan varje match i VM, förutom mot Japan, vilket är väldig många. Mot Costa Rica skapades över 40 (!) målchanser vilket är smått osannolikt.

Gruppspelsmatch 1:
Spanien – Costa Rica, 3-0

Gruppspelsmatch 2:
Spanien – Zambia, 5-0

Gruppspelsmatch 3:
Japan – Spanien, 4-0

Åttondelsfinal:
Spanien – Schweiz, 5-1

Kvartsfinal:
Spanien – Nederländerna, 2-1 e.förl

Sveriges trupp till VM 2023

>> Här hittar du den kompletta truppen

Spaniens trupp till VM 2023

>> Här hittar du den kompletta truppen

Lagens tidigare meriter

Sverige
Med fyra VM-medaljer (1 silver och 3 brons) är Sverige ett av de mer framgångsrika lagen i VM-sammanhang. Olympiska silver från 2016 som 2021 är andra meriter värda att nämna. Peter Gerhardssons landslag (sedan 2017) har tagit sig till fyra raka mästerskapssemifinaler, på fyra försök.

Spanien
Trots att Spanien idag anses vara ett av världens absolut bästa landslag så är den spanska fotbollshistorien på damsidan ganska skral och Spanien gör ”bara” sitt tredje VM i historien efter att ha deltagit även 2015 och 2019. Då blev det uttåg i gruppspel respektive åttondelsfinal men nu har Spanien alltså nått VM-semifinal för första gången i nationens historia.