Foto: Bildbyrån

Idag drog den tredje rundan igång i Asiens kval till VM 2022. Det handlar om kvalomgång 2, och snart har vi kommit halvvägs in i världsdelens kval till mästerskapet. Det är fortfarande en hel del matcher som ska spelas, men nu börjar kvalgrupperna ta form.

Det är en hel del lag som gör upp om en åtråvärd plats på den fina scenen. Många vill självfallet spela i världsmästerskapet 2022, som kommer att äga rum i Qatar, men endast ett fåtal har chansen att ta sig in. Denna kvalomgång består av sex rundor och pågår fram till och med juni 2020.
Och hittills går det egentligen mer eller mindre som väntat. Australien toppar nämligen grupp B med tre raka vinster och ser inte ut att kunna störas. Japan gör å sin sida jobbet i grupp F och leder komfortabelt, efter tre fina vinster och 0 (!) insläppta mål. Dock hittar vi fortfarande en jämnhet i grupp H, där Sydkorea och Nordkorea gör upp om en förstaplats.

Därför deltar dem

Qatar deltar som bekant i Asiens kval till VM 2022. Här lyfter nog många på ögonbrynen och förundras över deras deltagande. Qatar är med då detta även fungerar som ett kval till Asiatiska mästerskapen 2023. De 12 bästa lagen som når den sista kvalomgången, direktkvalificeras till Asiatiska mästerskapen. Qatar deltar alltså här i den andra kvalomgången av den anledningen och om detta enbart skulle vara ett kval till VM 2022, så skulle de inte delta.

De två första kvalomgångarna fungerar även som ett kval till 2020 AFC Solidarity Cup.

Kina, som agerar värd för Asiatiska mästerskapen 2023, deltar å sin sida av den omvända anledningen och kämpar för att ta sig till VM 2022.

>> Här kan du se ställningarna i Asiens VM-kvalgrupper

Gruppettorna och de fyra bästa tvåorna går vidare till nästa kvalomgång. Denna samling pågår fram till och med den 19 november 2019 och nästa samling sker mellan 26 och 31 mars 2020.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid