Det är totalt 46 asiatiska länder som tävlar om 4,5 platser till VM 2022. Kvalet spelas i fyra omgångar, där lagen möter varandra i såväl playoffer som klassiska gruppspel. De fyra bästa lagen i den sista omgången kan se sig klara för världsmästerskapet i Qatar 2022, samtidigt som ett femte lag får spela i den interkontinentala playoffen där det finns chans till en ytterligare plats. Utöver dessa lag är värdnationen redan klar för mästerskapet.

Annons: ⇢ 888sport - Få tillbaka 100 kr i cash när du förlorar på ditt första spel!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Asiens kval till VM 2022

Kvalomgång 1

De 12 lägst rankade länderna deltog i omgång 1 som var en playoff där lagen mötte varandra i en hemmamatch och en bortamatch. Lagen lottades på förväg in i par och mötte sedan varandra under perioden 6-11 juni 2019. I tabellen nedan kan du se hur mötena slutade, samt vilka lag som tog sig vidare.

Lag Resultat Lag Match 1 Match 2
Mongoliet 3-2 Brunei 2-0 1-2
Laos 0-1 Bangladesh 0-1 0-0
Malaysia 12-2 Östtimor 7-1 5-1
Kambodja 4-1 Pakistan 2-0 2-1
Bhutan 1-5 Guam 1-0 0-5
Macao 1-3 Sri Lanka 1-0 0-3

Mongoliet, Bangladesh, Malaysia, Kambodja, Sri Lanka och Guam gick vidare till kvalomgång 2.

Kvalomgång 2

I omgång 2 följer gruppspel där de 6 lagen från omgång 1 förenas med de 34 länderna med högst ranking. Lagen delas upp i 8 grupper med 5 st lag i varje grupp. Gruppettorna + de 4 bästa tvåorna (dvs 12 st lag) lagen går vidare i kvalet. Matcherna spelas mellan september 2019 och juni 2021. Grupperna lottades fram den 17 juli 2019.

Här är datumen för matcherna under VM-kvalet omgång 2:
5 och 10 september 2019
10 och 15 oktober 2019
14 och 19 november 2019
25 och 30 mars 2021
7 och 15 juni 2021

Grupp A

Laddar...

Grupp B

Laddar...

Grupp C

Laddar...

Grupp D

Laddar...

Grupp E

Laddar...

Grupp F

Laddar...

Grupp G

Laddar...

Grupp H

Laddar...

Kvalomgång 3

I omgång 3 lottas de 12 lagen från omgång 2 in i 2 grupper där de två bästa lagen i vardera grupp får de 4 direktplatserna till VM 2022. Grupptreorna går i sin tur vidare till omgång 4. Gruppspelet i omgång 3 var planerat att spelas mellan september 2020 och oktober 2021, men kommer nu att senareläggas.

Kvalomgång 4

I den fjärde och sista kvalomgången möts de två grupptreorna från omgång 3 i en playoff där det ska avgöras vilket av lagen som går till det interkontinentala kvalet. Lagen möts i två matcher som planerades att äga rum den 11 och 16 november 2021. När matcherna nu kommer att spelas är ännu inte spikat.

Tidigare Asiatiska VM-kval

Det asiatiska kvalet till fotbolls VM har sett ut på en mängd olika sätt under åren. Under 2000-talet har det fått till ett format där fyra direktplatser står på spel för lagen. Dessutom finns möjligheten att gå till det interkontinentala kvalet. Här listar vi vilka lag som lyckats kvalificera sig till VM vid de tidigare VM-kvalen.

VM 1934 i Italien

Turkiet och Brittiska Palestinamandatet kvalade tillsammans med Egypten. Turkiet valde att dra sig ur kvalet innan starten och Brittiska Palestinamandatet förlorade båda sina gruppspelsmatcher mot Turkiet och missade därmed VM.

VM 1938 i Frankrike

Nederländska Ostindien och Japan var med och kvalade i det asiatiska VM-kvalet. Japan drog sig dock ur, vilket gjorde att nuvarande Indonesien kvalificerade sig till mästerskapet.

VM 1950 i Brasilien

Indien, Burma, Indonesien och Filippinerna klev in i det asiatiska kvalet, men redan innan start drog sig Burma, Indonesien och Filippinerna ur. Detta gjorde att Indien automatiskt kvalificerade sig till turneringen, men valde till slut att stå över medverkan på grund av de höga resekostnaderna att ta sig till VM i Sydamerika.

VM 1954 i Schweiz

Sydkorea, Japan och Kina deltog i kvalet, men Kina valde att stå över sina matcher. Sydkorea vann sedan kvalgruppen och var därmed klara för sitt första världsmästerskap.

VM 1958 i Sverige

Asien kvalade tillsammans med Afrika och i den sista kvalomgången var det Syrien och Sudan som gjorde upp om den enda VM-biljetten. Matcherna mellan lagen resulterade i en seger till Sudan, samt ett oavgjort möte vilket resulterade i att inga asiatiska lag tog sig till VM.

VM 1962 i Chile

Sydkorea, Japan och Indonesien deltog i kvalet, men Indonesien drog sig ut innan start. Sydkorea vann båda matcherna som spelades och gick därmed till den interkontinentala playoffen mot Jugoslavien. Här fick laget se sig besegrade och utan en VM-plats.

VM 1966 i England

Nordkorea och Sydkorea deltog i kvalet som spelades ihop med lagen ifrån Afrika och Oceanien. I och med Afrikas bojkott av kvalet, samt Sydkoreas spelades endast två matcher mellan Nordkorea och Australien under kvalet. Nordkorea vann båda dessa matcher och kunde därmed ta sig till VM.

VM 1970 i Mexiko

VM-kvalet för Asien spelades ihop med lag ifrån Oceanien och redan i den första omgången slogs Sydkorea och Japan ut. Israel och Nordkorea klev in i kvalets andra del, men Nordkorea valde att hoppa av kvalet då de vägrade spela mot Israel. Israel avancerade därmed till den sista omgången, där man besegrade Australien och kvalificerade sig till VM.

VM 1974 i Västtyskland

Kvalet som spelades tillsammans med Oceanien spelades i två olika spår, där Sydkorea var den asiatiska nationen som tog sig allra längst. Laget gick hela vägen till kvalets sista omgång, där en playoff mot Australien väntade. Efter en tredje och direkt avgörande match var det Australien som lyckades bäst och Asien blev utan lag i VM.

VM 1978 i Argentina

Iran, Sydkorea, Kuwait och Hongkong tog sig till den sista kvalspelsomgången tillsammans med Australien. Gruppen vanns slutligen av Iran som gick direkt till VM.

VM 1982 i Spanien

Kuwait, Kina och Saudiarabien tog sig till den sista kvalspelsomgången tillsammans med Nya Zeeland. Gruppen vanns slutligen av Kuwait som gick direkt till VM. Kina hamnade på en delad andraplats i tabellen, men missade VM efter en sista avgörande match mot Nya Zeeland.

VM 1986 i Mexiko

För första gången hade Asien ett helt eget kval till fotbolls VM och tilldelades två platser i världsmästerskapet. Kvalet spelades i två parallella spår där lag ifrån östra och västra Asien ställdes mot varandra. I den västra sektionen gjorde Syrien och Irak upp i den avrundande playoffen, där Irak till slut tog VM-platsen. I den östra delen var det Japan och Sydkorea som ställdes mot varandra och slutligen var det Sydkorea som plockade hem en plats i världsmästerskapet.

VM 1990 i Italien

Sydkorea, Förenade Arabemiraten, Qatar, Kina, Saudiarabien och Nordkorea tog sig vidare till det andra gruppspelet, där Sydkorea och Förenade Arabemiraten lyckades bäst och belönades med varsin VM-biljett.

VM 1994 i USA

Saudiarabien, Sydkorea, Japan, Irak, Iran och Nordkorea tog sig vidare till det andra gruppspelet, där Saudiarabien och Sydkorea lyckades bäst och belönades med varsin VM-biljett.

VM 1998 i Frankrike

Saudiarabien och Sydkorea belönades med varsin direktplats efter att ha vunnit sina grupper i det andra gruppspelet. Iran och Japan som kom tvåa i grupperna spelade en avgörande match där vinnaren Iran gick till den interkontinentala playoffen mot Australien. Resultatet blev oavgjort, men tack vare fler bortamål var det Iran som gick hela vägen till VM.

VM 2002 i Sydkorea och Japan

Saudiarabien och Kina belönades med varsin direktplats efter att ha vunnit sina grupper i det andra gruppspelet. Iran och Förenade Arabemiraten som kom tvåa i grupperna spelade en avgörande match där vinnaren Iran gick till den interkontinentala playoffen mot Irland. Här blev det de europeiska laget som vann mötet.

VM 2006 i Tyskland

För första gången hade Asien fyra direktplatser till VM, samt en plats i det interkontinentala kvalet. Saudiarabien, Sydkorea, Japan och Iran gick direkt till VM som ettor och tvåor i det avslutande gruppspelet. Uzbekistan och Bahrain gjorde upp om playoff-platsen, där Bahrain var laget som lyckades bäst. I mötet med Trinidad och Tobago blev det dock en förlust.

VM 2010 i Sydafrika

Australien, Japan, Sydkorea och Nordkorea gick direkt till VM som ettor och tvåor i det avslutande gruppspelet. Bahrain och Saudiarabien gjorde upp om playoff-platsen, där Bahrain var laget som lyckades bäst. I mötet med Nya Zeeland fick man se sig besegrade.

VM 2014 i Brasilien

Iran, Sydkorea, Japan och Australien gick direkt till VM som ettor och tvåor i det avslutande gruppspelet. Uzbekistan och Jordanien gjorde upp om playoff-platsen, där Jordanien var laget som lyckades bäst. I mötet med Uruguay blev det dock en förlust.

VM 2018 i Ryssland

Iran, Sydkorea, Japan och Saudiarabien gick direkt till VM som ettor och tvåor i det avslutande gruppspelet. Syrien och Australien gjorde upp om playoff-platsen, där Australien var laget som lyckades bäst. I mötet med Honduras blev det en seger och för första gången kunde vi se fem asiatiska lag i VM.


Annons: ⇢ William Hill - Lägg in 200 kr - Få ett freebet värt 100 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder