Foto: Bildbyrån

Det är påsktider och vanligtvis brukar man samla familj och vänner för att fira några dagars ledighet, men coronaviruset har gjort att vi har fått ändra våra vanor och stanna hemma istället. Det sociala har fått stå undan för att förhindra spridningen av smittan. Något som också har fått stå tillbaka och sättas på paus är idrotten, all idrott runt om i världen har pausats, flyttats eller ställts in till följd av den rådande pandemin. 

Därför tänkte vi ta med er på några återblickar från när det spelats VM för att kanske minnas tillbaka, lära sig och framförallt längta till när idrotten väl drar igång igen. Första återblicken har nog inte så många någon relation till att de har sett detta VM, men det är fortfarande ett VM som är otroligt viktigt för sammanhanget då det är det första mästerskapet som anordnades.

VM 1930 

Fakta

Värdland: Uruguay
Vinnare: Uruguay
Deltagande länder: 13
Skyttekung: Guillermo Stábile – 8 mål (Argentina)
Deltog Sverige? Nej

Det första världsmästerskapet någonsin i fotboll spelades sommaren 1930 i Uruguay, totalt deltog 13 länder. Intresset för mästerskapet var som störst i Syd och Nordamerika där totalt nio länder deltog i mästerskapet. Dessa länder var Argentina, Chile, Mexico, Bolivia, Brasilien, Peru, Paraguay, USA och värdnationen Uruguay. Från Europa var intresset inte alls lika högt, till en en början var det inga lag alls som anmälde sitt intresse att delta.

Detta på grund av den långa resan som skulle krävas för att ta sig till Uruguay med båt och för att det skulle kosta alldeles för mycket att låta spelarna som på den här tiden arbetade att vara lediga från sina jobb en så pass lång tid som ett mästerskap kräver tillsammans med båtresorna tur och retur.

Så när det återstod fyra månader tills mästerskapet skulle starta igång så var det fortfarande inga länder från Europa eller andra kontinenter som hade accepterat att delta i mästerskapet. Men då klev Fifas dåvarande president Jules Rimet in i bilden och fick tillslut med sig fyra nationer från Europa som tillsammans med de nio länderna från Syd och Nordamerika skapade ett första mästerskap med totalt 13 nationer. De Europeiska nationerna som deltog i det allra första världsmästerskapet var Frankrike, Belgien, Rumänien och dåvarande Jugoslavien. Frankrike, Rumänien och Beglien åkte tillsammans över till Uruguay i en båt där Rumänien startade resan i Italien och där sedan fransmännen plockades upp i Frankrike och sedan belgarna blev upplockade i spanska Barcelona innan resan mot Uruguay startade.

Grupperna i VM 1930

Grupp 1: Argentina, Chile, Frankrike, Mexiko
Grupp 2: Bolivia, Brasilien, Jugoslavien
Grupp 3: Peru, Rumänien, Uruguay
Grupp 4: Belgien, Paraguay, USA

VM 1930

Alla matcher i mästerskapet spelades i Uruguays huvudstad Montevideo på tre olika arenor, grupperna spelades i enkelmöten där varje lag spelade två matcher var förutom lagen i grupp 1 som spelade 3 matcher vardera. Seger i matcherna gav 2 poäng istället för 3 som det är i nutidens mästerskap.

Vinnarna i grupperna blev Argentina, Jugoslavien, Uruguay och USA och för dessa fyra nationer väntade då semifinaler.

Argentina ställdes mot USA i den ena semifinalen och Jugoslavien fick hemmanationen Uruguay i den andra semifinalen.

Semifinalerna spelades 26:e och 27:e juli, 1930 och blev två riktiga publiksuccér. Matchen mellan Argentina och USA bevittnades av 72 886 personer och matchen dagen efter med hemmanationen Uruguay mot Jugoslavien såg av 79 867 personer vilket var den högsta publiksiffran under detta mästerskapet.

Semifinalerna blev två promenadsegrar för Argentina respektive Uruguay som båda lagen vann sina semifinaler med 6-1 och en final mellan lagen väntade.

Finalen i mästerskapet spelades 30:e juli på Estadio Centenario som stod klart lagom till mästerskapet skulle starta och än idag är Uruguays nationalarena. Finalen lockade inte riktigt lika mycket publik som semifinalerna men 68 346 personer hade tagit sig till finalarenan för att bevittna den historiskt första VM-finalen i fotboll.

Hemmalaget Uruguay inledde målskyttet i finalen efter 12 minuter, men Argentina kvitterade 8 minuter senare till 1-1 och efter 37 minuter var det Argentina som kunde gå upp till en 2-1 ledning i matchen, ett resultat som även stod sig halvleken ut. I andra halvlek var det dock hemmalaget Uruguay för hela slanten. Kvitteringen till 2-2 kom efter 57 minuter och ledningen till 3-2 efter 68 minuter. När det sedan återstod 1 minut av matchen kunde Héctor Castro avgöra finalen med sitt 4-2 mål och det första mästerskapet hade vunnits av värdnationen Uruguay.

Artikeln är skriven av:

Miguel Elmstedt Veiga – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid