Sveriges damlandslag må inte ha tagit VM-guld i Australien och Nya Zeeland. Men efter att FIFA:s nya världsranking har uppdaterats så är Blågult etta på damernas ranking, detta för första gången i nationens historia.

Under fredagen presenterade FIFA den nyuppdaterade världsrankingen efter damernas fotbolls-VM 2023 i Oceanien. Och efter poängtillägget från VM är det förändringar uppe i toppen av rankingen. Världsmästarna Spanien har avancerat fyra placeringar upp till en andraplats på världsrankingen, men framför allt så har Sverige avancerat från plats tre till plats ett. Efter den blågula VM-succén med idel segrar förutom mot Spanien och ett VM-brons som avslutning så har Sverige nu avancerat till en förstaplats bland världens alla fotbollslandslag, något som aldrig tidigare hänt. Sveriges damlandslag låg tvåa på världsrankingen under perioder 2022 och 2021 och herrlandslaget låg tvåa på världsrankingen år 1994 efter bronssuccén då.

Men nu har alltså damlandslaget anno 2023 mäktat med något som ett svenskt landslag aldrig lyckats med och tagit sig upp på en förstaplats på världsrankingen för att peta ned USA till en tredjeplats. Världsrankingen utgörs av resultat under en lång tid och de mästerskapsframgångar som Blågult haft på senare år tillsammans med goda resultat i kvalspel och annat ger Sverige en förstaplats på världsrankingen där VM-bronset naturligtvis gav viktiga poäng.

– Vi vann ett brons och blir världsetta dessutom, det känns fantastiskt. Det är unikt och oerhört häftigt. Det är första gången det händer och jag är djupt imponerad av spelarna och jag ser fram emot att möta världsmästarinnorna Spanien på Gamla Ullevi, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till Svenska Fotbollsförbundets hemsida.

Landslagschef Marika Domanski Lyfors fyller i:

– Efter så många år är vi nu bäst i världen. Det är ett kvitto på att svensk fotboll är bra och ett resultat av att så många jobbat långsiktigt och tålmodigt under många år. Landslagets framgångar inspirerar fler unga flickor och pojkar att satsa på fotbollen vilket är en sann glädje och otroligt viktigt, säger hon.

FIFA:s världsranking räknas utifrån poäng över tid alltså, där resultat spelar roll i antal poäng. Både resultat i enskilda matcher men också i turneringar. Spanien, som vann VM, har inte samlat ihop tillräckligt med poäng över tid för att klättra förbi Sverige på rankingen, ett Sverige som cementerat sig i världstoppen av damfotbollen.

Damlandslagens världsranking, topp 50 (augusti)

 1. Sverige
 2. Spanien
 3. USA
 4. England
 5. Frankrike
 6. Tyskland
 7. Nederländerna
 8. Japan
 9. Brasilien
 10. Kanada
 11. Australien
 12. Danmark
 13. Norge
 14. Island
 15. Kina
 16. Österrike
 17. Italien
 18. Belgien
 19. Portugal
 20. Sydkorea
 21. Schweiz
 22. Colombia
 23. Skottland
 24. Irland
 25. Ryssland
 26. Nya Zeeland
 27. Tjeckien
 28. Finland
 29. Wales
 30. Polen
 31. Argentina
 32. Nigeria
 33. Ukraina
 34. Vietnam
 35. Serbien
 36. Mexiko
 37. Jamaica
 38. Kinesiska Taipei
 39. Rumänien
 40. Slovenien
 41. Chile
 42. Ungern
 43. Costa Rica
 44. Filippinerna
 45. Sydafrika
 46. Thailand
 47. Nordirland
 48. Slovakien
 49. Paraguay
 50. Uzbekistan


Borussia Dortmund - Real Madrid