Under de senaste dagarna har sex landslag ifrån Nord- och Centralamerika gjort upp i tuffa playoffer om de tre sista platserna i kontinentens avslutande VM-kval. Nu står det klart vilka lag som kommer göra upp om regionens platser i världsmästerskapet.

Kanada, Panama, Haiti, El Salvador, Saint Kitts & Nevis och Curacao var lagen som tog sig vidare från det första gruppspelet där de alla vann sina respektive grupper. Lagen delades därefter in i par som nu mött varandra i dubbla matcher, där den sammanlagda målsiffran avgjort vilka tre som avancerar ett steg närmare en VM-biljett.

El Salvador kunde segra med totalt 6-0 mot Saint Kitts & Nevis efter att ha vunnit det inledande bortamötet med 4-0. David Rugamas inledde målskyttet efter tre minuters spel och det dröjde inte länge innan han blev tvåmålsskytt när han satte 3-0 i den 27:e minuten. Spiken i kistan kom när laget tilldelades ens straff i den andra perioden.

Kanada tog sig vidare efter att ha spelat 1-0 och 3-0 mot Haiti. Ö-nationen gjorde ett mål i bortamötet, men detta i fel mål vilket gav Kanada ledningen i matchen.

Panama och Curacaos första möte slutade 2-1 och i och med en mållöst retur blev detta även de totala siffrorna. Därmed var det Panama som tog sig vidare.

El Salvador, Kanada och Panama får nu ingå i den så kallade kval-oktagonen, där de fem bästa lagen ifrån regionen kliver in i kvalificeringen. Costa Rica, USA, Honduras, Jamaica och Mexiko har hittills stått vid sidan av det Nordamerikanska VM-kvalet och är nu redo att ta sig an den utmaning som väntar. De åtta lagen kommer nu bilda en enda stor grupp där all möter varandra under fjorton omgångar med möten på hemma- och bortaplan. De tre lag som samlar på sig flest poäng går direkt ill VM, samtidigt som gruppfyran går till det interkontinentala kvalet. Matcherna mellan lagen startar till hösten och pågår fram till och med mars 2022.

>> Här kan du läsa mer om Nord- och Centralamerikas VM-kval

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här