Totalt är det 35 länder som tävlar om Nord- och Centralamerikas platser i fotbolls VM. Totalt är det tre direktplatser som står på spel, samt en plats i det interkontinentala kvalet. Inför VM 2022 har kvalet för Nord- och Centralamerika fått ett nytt format. Tidigare var kvalet uppdelat i hela fem steg, där lagen klev in vid olika tillfällen beroende på sin placering på världsrankingen. Nu är det ett mer tydligt format där såväl gruppspel som playoff-möten ingår.


Annons: ⇢ William Hill - Lägg in 200 kr - Få ett freebet värt 100 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder

Nord- och Centralamerikas kval till VM 2022

Kvalomgång 1

De 30 lägst rankade länderna kommer att delta i kvalets första del, där lagen lottats in i sex grupper med fem lag i vardera. Här kommer lagen möta varandra på hemma- och bortaplan mellan mars och juni 2021. De sex gruppvinnarna går härifrån vidare i kvalet.

Såhär ser grupperna ut i kvalomgång 1:
Grupp A: Amerikanska Jungfruöarna, Antigua & Barbuda, El Salvador, Grenada och Montserrat
Grupp B: Aruba, Bermuda, Caymanöarna, Kanada och Surinam
Grupp C: Brittiska Jungfruöarna, Curaçao, Guatemala, Kuba och Saint Vincent & Grenadinerna
Grupp D: Anguilla, Barbados, Dominica, Dominikanska republiken och Panama
Grupp E: Belize, Haiti, Nicaragua, Saint Lucia och Turks- & Caicosöarna
Grupp F: Bahamas, Guyana, Puerto Rico, Saint Kitts & Nevis och Trinidad & Tobago

Kvalomgång 2

Här kommer de sex gruppvinnarna ifrån kvalets första omgång att mötas i en playoff, där lagen paras ihop och möter varandra i ett dubbelmöte. De tre segrarna tar sig sedan vidare till kvalets sista del. Matcherna i omgång 2 är planerade att spelas 12-15 juni 2021.

Kvalomgång 3

Här kliver de fem högst rankade nationerna Costa Rica, USA, Honduras, Jamaica och Mexiko in i kvalet tillsammans med de tre playoff-segrarna. Lagen kommer sedan bilda en stor grupp där alla möter varandra på hemma- och bortaplan under perioden juni 2021-mars 2022. De tre lag som slutligen placerar sig högst upp i tabellen går direkt till VM. Samtidigt tar sig tabellfyran till det interkontinentala kvalet där man får en ny chans till en VM-biljett.

Tidigare Nord- och Centralamerikanska VM-kval

Kvalificeringen för Nord- och Centralamerika har förändrats en hel del under åren, speciellt i samband med att kontinenten tilldelats fler platser i världsmästerskapet. Bland annat har man använt det Nordamerikanska mästerskapet som en VM-uttagning. Här listar vi vilka lag som lyckats kvalificera sig till VM vid de tidigare VM-kvalen.

VM 1934 i Italien

USA vann den sista playoff-omgången mot Mexiko och tog därmed kontinentens enda VM-plats.

VM 1938 i Frankrike

Kuba var det enda laget som inte drog sig ur VM-kvalet och gick därmed automatiskt till världsmästerskapet.

VM 1950 i Brasilien

Mexiko, USA och Kuba mötte alla varandra under kvalets gruppspel, där det var Mexiko och USA som presterade bäst och därmed fick delta i VM.

VM 1954 i Schweiz

Mexiko, USA och Haiti mötte alla varandra under kvalets gruppspel, där det var USA som presterade bäst och därmed fick kontinentens enda VM-plats.

VM 1958 i Sverige

Sex lag ställde upp i kvalet, där lagen inledningsvis spelade i två olika grupper. Vinnarna i dessa blev Mexiko och Costa Rica, som sedan möttes i ett dubbelmöte där Mexiko hade störst framgång. Laget fick därmed spela i VM.

VM 1962 i Chile

Sju lag ställde upp i kvalet, där lagen inledningsvis spelade i tre olika grupper. Vinnarna i dessa blev Mexiko, Costa Rica och Nederländska Antillerna, som sedan möttes i ett nytt gruppspel som vanns av det mexikanska landslaget. Nordamerika hade inför detta ingen direktplats till VM, utan Mexiko fick här kvala vidare mot Paraguay. Mexiko var det enda laget som gjorde mål i dubbelmötet, vilket gjorde att man gick hela vägen till VM.

VM 1966 i England

Nio lag ställde upp i kvalet, där lagen inledningsvis spelade i tre olika grupper. Vinnarna i dessa blev Mexiko, Jamaica och Costa Rica, som sedan möttes i ett nytt gruppspel som återigen vanns av det mexikanska landslaget.

VM 1970 i Mexiko

Som värdnation var Mexiko direktkvalificerade till det första världsmästerskapet på Nordamerikansk mark. De 12 övriga lagen som var med och kvalade delades till en början in i fyra grupper, där segrarna USA, Haiti, Honduras och El Salvador tog sig vidare till kvalets andra del. Här parades lagen ihop och mötte varandra i playoff-möten som vanns av Haiti och El Salvador. Avslutningsvis möttes dessa två lag, där El Salvador var nationen som tog VM-platsen.

VM 1974 i Västtyskland

Det Nord- och Centralamerikanska mästerskapet i fotboll 1973 användes även som VM-kval, där vinnaren Haiti belönades med en plats i världsmästerskapet.

VM 1978 i Argentina

Det Nord- och Centralamerikanska mästerskapet i fotboll 1977 användes även som VM-kval, där vinnaren Mexiko belönades med en plats i världsmästerskapet.

VM 1982 i Spanien

Inför VM i Spanien tilldelades kontinenten en ytterligare plats i VM. Det Nord- och Centralamerikanska mästerskapet i fotboll 1981 användes även som VM-kval, där vinnaren Honduras och tvåan El Salvador belönades med varsin plats i världsmästerskapet.

VM 1986 i Mexiko

Som värdnation var Mexiko direktkvalificerade till VM. Det Nord- och Centralamerikanska mästerskapet i fotboll 1985 användes även som VM-kval, där vinnaren Kanada belönades med en plats i världsmästerskapet.

VM 1990 i Italien

Det Nord- och Centralamerikanska mästerskapet i fotboll 1989 användes även som VM-kval, där vinnaren Costa Rica och tvåan USA belönades med varsin plats i världsmästerskapet.

VM 1994 i USA

Som värdnation var USA direktkvalificerade till VM. 22 lag ställde upp i VM-kvalet, där Mexiko och Kanada direkt gick till kvalets gruppspel. Hit anslöt även sex av de övriga nationerna, som tidigare genomgått ett flertal playoff-matcher. De fyra bästa lagen ifrån gruppspelet – Mexiko, Kanada, El Salvador och Honduras – gick sedan vidare till det avslutande gruppspelet. Här var det Mexiko som lyckades bäst och därmed gick direkt till VM. Kanada gick i sin tur till det interkontinentala kvalet mot Australien, som dock slutade i en förlust.

VM 1998 i Frankrike

I och med att VM växte från 24 till 32 lag fick Nord- och Centralamerika en ytterligare plats i mästerskapet. Hela 30 nationer ställde upp i kvalet som inleddes med att de 24 lägst rankade lagen möttes i playoff-matcher, där de sex bästa kvalificerade sig till gruppspelet ihop med de sex högst rankade lagen. Mexiko, USA, Jamaica, Costa Rica, El Salvador och Kanada tog sig vidare ifrån gruppspelet och gjorde sedan upp om VM-platserna i det avslutande gruppspelet. Här var det Mexiko, USA och Jamaica som lyckades bäst och därmed fick delta i världsmästerskapet.

VM 2002 i Sydkorea och Japan

Hela 34 nationer ställde upp i kvalet som inleddes med playoff-matcher mellan de lägst rankade. Slutligen fanns det 12 nationer kvar som deltog i gruppspelet, där samtliga gruppvinnare och grupptvåor gick till det avslutande gruppspelet. Här blev det Costa Rica, Mexiko, USA, Honduras, Jamaica och Trinidad & Tobago som gjorde upp om VM-platserna, där Costa Rica, Mexiko och USA var de som gick hela vägen.

VM 2006 i Tyskland

Hela 34 nationer ställde upp i kvalet som inleddes med playoff-matcher mellan de lägst rankade. Slutligen fanns det 12 nationer kvar som deltog i gruppspelet, där samtliga gruppvinnare och grupptvåor gick till det avslutande gruppspelet. Här blev det USA, Mexiko, Costa Rica, Trinidad & Tobago, Guatemala och Panama som gjorde upp om VM-platserna, där USA, Mexiko och Costa Rica var de som gick hela vägen. Trinidad & Tobago gick som gruppfyra till det interkontinentala kvalet, där laget tog sig till VM efter att ha slagit ut Bahrain. Detta var första gången vi fick se fyra Nordamerikanska lag i turneringen.

VM 2010 i Sydafrika

Hela 35 nationer ställde upp i kvalet som inleddes med playoff-matcher mellan de lägst rankade. Slutligen fanns det 12 nationer kvar som deltog i gruppspelet, där samtliga gruppvinnare och grupptvåor gick till det avslutande gruppspelet. Här blev det USA, Mexiko, Honduras, Costa Rica, El Salvador och Trinirar & Tobago som gjorde upp om VM-platserna, där USA, Mexiko och Honduras var de som gick hela vägen. Costa Rica gick som gruppfyra till det interkontinentala kvalet, där laget blev utslagna av Uruguay.

VM 2014 i Brasilien

Hela 35 nationer ställde upp i kvalet som inleddes med playoff-matcher och gruppspel mellan de lägst rankade. Slutligen fanns det 12 nationer kvar som deltog i gruppspelet, där samtliga gruppvinnare och grupptvåor gick till det avslutande gruppspelet. Här blev det USA, Costa Rica, Honduras, Mexiko, Panama och Jamaica som gjorde upp om VM-platserna, där USA, Costa Rica och Honduras var de som gick hela vägen. Mexiko gick som gruppfyra till det interkontinentala kvalet, där laget tog sig till VM efter att ha slagit ut Nya Zeeland.

VM 2018 i Ryssland

Hela 35 nationer ställde upp i kvalet som inleddes med playoff-matcher och gruppspel mellan de lägst rankade. Slutligen fanns det 12 nationer kvar som deltog i gruppspelet, där samtliga gruppvinnare och grupptvåor gick till det avslutande gruppspelet. Här blev det Mexiko, Costa Rica, Panama, Honduras, USA och Trinidad & Tobago som gjorde upp om VM-platserna, där Mexiko, Costa Rica och Panama var de som gick hela vägen. Honduras gick som gruppfyra till det interkontinentala kvalet, där laget blev utslagna av Australien.


Annons: ⇢ William Hill - Lägg in 200 kr - Få ett freebet värt 100 kr!

18+ år | Regler & villkor gäller | Gäller nya kunder