Elfenbenskusten är vinnare av de afrikanska mästerskapen 2023 (spelas 2024). Detta efter en finalseger mot Nigeria med 2-1 på hemmaplan i storstaden Abidjan. Titeln är ivorianernas tredje i historien. Se slutställningen i mästerskapet längre ned.

Det har varit en lång och intensiv turnering i Elfenbenskusten när Afrikas bästa nationer gjort upp om mästartiteln i Afrikanska mästerskapet år 2024. I finalen stod Nigeria mot hemmanationen Elfenbenskusten där det var värdnationen som drog det längsta strået. Nigeria tog ledningen innan halvtidsvilan till 0-1 innan Franck Kessié kvitterade efter dryga kvarten spelad i andra halvlek. I den 81:a matchminuten kom sedan matchavgörandet när Sebastian Haller styrde in ett hårt inlägg från Simon Adingra till 2-1 för Elfenbenskusten inför kvällens största jubel. Efter 97 minuters fotboll i Abidjan stod Elfenbenskusten som afrikanska mästare för tredje gången i historien.

Denna gång har Elfenbenskusten gjort något alldeles unikt. Man tog bara tre poäng i gruppspelet och tog sig med nöd och näppe till åttondelsfinal som en av de bästa treorna vilket resulterade i att man sparkade Jean-Louis Gasset som förbundskapten under brinnande turnering. Emerse Fae tog då över skutan som interim-tränare där hans Elfenbenskusten så när åkte ut redan i åttondelen mot Senegal. Men efter en lång match med senegalesisk ledning kvitterade Franck Kessié på straff i minut 86 innan ivorianerna avgjorde slutspelsmatchen på straffar inför hemmapubliken i huvudstaden Yamoussoukro.

I kvartsfinalen mot Mali fick Elfenbenskusten se Mali göra 0-1 efter 71 minuter och det var ännu en gång nära uttåg. Men i den 90:e minuten kvitterade Simon Adingra till 1-1 och i förlängningen avgjorde Oumar Diakité i matchminut 122 (120+2) för att skicka ”Elefanterna” till semifinal. Väl där kom den första behagliga segern utan ett insläppt mål efter Sebastian Hallers avgörande i matchminut 65 mot DR Kongo.

Och väl i finalen var det nyss nämnde Sebastian Haller som avgjorde. Denna ivorian från Frankrike fick testikel-cancer för 18 månader sedan, en kamp som han vann. Detta för att återkomma till fotbollskarriären och 18 månader senare avgöra både en semifinal och final för sitt Elfenbenskusten i Afrikas största idrottsevenemang.

Elfenbenskusten tar med sig sin tredje titel och en otrolig historia från sitt hemmamästerskap där man var uträknade vid 3-4 tillfällen. Nigeria slutar alltså tvåa och bronsmatchen vanns av Sydafrika efter en straffrysare mot DR Kongo.

Slutställning Afrikanska Mästerskapen

 1. Elfenbenskusten (tredje titeln)
 2. Nigeria
 3. Sydafrika
 4. DR Kongo
 5. Kap Verde
 6. Angola
 7. Mali
 8. Guinea
 9. Senegal
 10. Ekvatorialguinea
 11. Marocko
 12. Kamerun
 13. Burkina Faso
 14. Namibia
 15. Egypten
 16. Mauretanien
 17. Ghana
 18. Algeriet
 19. Tunisien
 20. Zambia
 21. Mozambique
 22. Tanzania
 23. Gambia
 24. Guinea-Bissau