Foto: Wikimedia

Vi är nu så långt ifrån ett VM på herrsidan som vi kan rent tidsmässigt. Detta innebär att de hundratals landslagen som drömmer om en plats i VM 2022 nu kommer att fokusera på andra mer närliggande mästerskap. För lagen i Europa är det EM 2020 som väntar, dit kvalet drar igång i mars månad. I andra delar av världen spelas det stora mästerskap redan i år.

AFC Asian Cup

Ett mästerskap som redan nu är igång är Asian Cup som just nu spelas i Förenade Arabemiraten. Detta är den 17:e upplagan av det asiatiska mästerskapet som spelas vart fjärde år. Här deltar för första gången 24 nationer som alla tagit sig till turneringen genom ett långt föreliggande kval. I mästerskapet spelas ett klassisk gruppspel med sex grupper om fyra lag, varifrån alla gruppettor och grupptvåor går till åttondelsfinal tillsammans med de bästa grupptreorna. Turneringen började den 5 januari och avrundas med den stora finalen den 1 februari.

Copa America

Den 14 juni-7 juli avgörs 46:e upplagan av Copa America som numera spelas vart fjärde år.Den här gången hålls turneringen i Brasilien, som numera är mycket vana vid att arrangera stora idrottsevenemang. Här deltar all tio nationer ifrån Sydamerika, samt de inbjuda gästnationerna Qatar och Japan i ett inledande gruppspel med tre grupper om fyra lag. De två bästa lagen ur vardera grupp går vidare till kvartsfinal tillsammans med de två bästa grupptreorna, som avrundas med en stor final i Rio De Janeiro.

Africa Cup of Nations

Mellan datumen 15 juni-13 juli sker även det afrikanska mästerskapet som den här gången kommer att hållas i Egypten. Detta blir den 32:a upplagan av turneringen som genom åren vunnits flest gånger av just Egypten. Sammanlagt deltar 24 nationer i mästerskapet, dit grupperna ännu inte är lottade. I varje grupp finns fyra lag som alla möter varandra en gång innan de två bästa lagen, tillsammans med de fyra bästa grupptreorna går till åttondelsfinal. Sedan följer ett typiskt slutspel.

CONCACAF Gold Cup

Samma dags som det afrikanska mästerskapet inleds börjar även Centra- och Nordamerikas mästerskap som sträcker sig fram till och med de 7 juli. Turneringen spelas som ett delat mästerskap i Costa Rica, USA och Karibien och är den femtonde upplagan i raken. De 16 lag som är med lottas in i grupper om fyra, varifrån de två bästa i varje grupp går till kvartsfinal. Ännu är inte alla lag för turneringen spikade, då dessa tas ut genom regionens egen upplaga av Nations League.

Turneringarnas påverkan på Confederations Cup 2021

De lag som slutligen står som vinnare i de ovannämnda turneringarna blir inte bara regionala mästare. De erbjuds även en plats i turneringen Confederations Cup som spelas året innan VM. Det enda undantag som finns för detta är att segraren i Gold Cup måste göra upp om sin plats mot Gold Cup-segrarna USA från 2017. Anledningen till detta är att den turneringen spelas vartannat år och att man då hinner få två mästare inför varje upplaga av den internationella tävlingen. Den enda nation som redan nu är klar för den elfte upplagan av Confederations Cup är regerande världsmästarna Frankrike.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid