Peter Gerhardsson har skrivit på ett nytt kontrakt med damlandslaget till och med 2025. I förbundskaptenens första ord efter förlängningen passar han på att hylla sin chef Marika Domanski Lyfors.
– Hon har varit väldigt viktig för mig sedan jag kom in 2017, säger Gerhardsson till VM-fotboll.se.

Under fredagen bjöd Svenska Fotbollförbundet och damlandslaget på en fin present inför helgen när man meddelade att Peter Gerhardsson förlänger med landslaget till 2025. Tätt efter förbundets meddelande anordnades en pressträff med förbundskaptenen där han beskrev att det var ett enkelt beslut att fatta.

– Man har varit tränare under många år och har stått i liknande situationer men detta har varit ett av mina enklare beslut. Från dag ett, 2017, har det varit en väldigt bra miljö att vara i både när det gäller spelare och ledare. Så från att jag fick förfrågan så har det känts väldigt rätt, säger Gerhardsson på pressträffen.

Peter Gerhardsson kom in för sex år sedan som förbundskapten för damlandslaget. Dessförinnan hade Uppsala-sonen endast erfarenhet av herrfotboll på seniornivå, både som spelare och ledare. Och visst fanns det andra alternativ på bordet för den så populäre förbundskaptenen.

– Man får alltid de frågorna och det har jag fått i alla år här. Och det finns alltid alternativ och förfrågningar på olika sätt. Sen har jag aldrig pratat om det eller om hur nära det är. Ibland är det bra att få ett perspektiv på var man är här och nu, i det här läget så har spår ett alltid varit att fortsätta här i landslaget, säger Gerhardsson till VM-fotboll.se och fortsätter:

– Men det har funnits intressanta saker men det är hela tiden en helhet att räkna in naturligtvis. I nuläget så var det inget som konkurrerade med det här, som jag bedömde det.

63-åringen förlängde sitt kontrakt med landslaget till och med augusti 2025, efter avslutat EM samma år. Som en av svensk fotbolls mest framgångsrika förbundskaptener i modern tid vill säkert många se Gerhardsson på posten i ytterligare år. Men för honom själv och för Svenska Fotbollförbundet (SvFF) var det inte prat om något annat än en förlängning på två år, även om han är öppen för en ytterligare förlängning i framtiden.

– Nej, jag tyckte att det kändes bra i det hela. Den totala tiden kommer ju att hamna på totalt åtta år (fram till 2025, reds anm.) och jag var åtta år som klubblagstränare i BK Häcken. Även där fick man jobba med bra människor runt omkring, vilket är en anledning till att man blir kvar så länge. Men skulle man omsätta landslagstiden till klubblagsfotboll så kanske de här åtta åren blir två år, max, utifrån tiden man har till att jobba med spelarna, säger Gerhardsson till VM-fotboll.se och fortsätter:

– Man involverar såklart familjen och en helhetsdel i det hela, till slut kändes det ganska naturligt att förlänga här. Två år kändes som ett bra läge, tyckte jag. Både jag och SvFF var ganska överens om att det var det vi skulle göra, och vi har inte öppnat upp för något annat.

Relationen till Domanski Lyfors

När man har tagit VM-brons och OS-silver samt tagit Sverige långt i andra mästerskap så har man ett gott förhandlingsläge som förbundskapten. Peter Gerhardsson är en förbundskapten som ofta pratar om utveckling och framtid för svensk damfotboll och vill gärna vara en del i densamma. När VM-fotboll.se frågar förbundskaptenen om han ställt några motkrav eller önskemål till Svenska Fotbollförbundet gällande resurser eller utveckling av landslagsverksamheten så är han tydlig med att verksamheten runt damlandslaget har tagit stora steg.

– Man kan säga att från dag ett (2017) så har relationen mellan oss ledare i damlandslaget och förbundet med Håkan (Sjöstrand), Jens (T Andersson) och kanske framför allt Marika (Domanski Lyfors) varit väldigt bra. Jag har egentligen aldrig saknat någonting när det gäller resurser eller förberedelsedelar, säger Gerhardsson.

En som förbundskaptenen gärna vill lyfta fram i sitt dagliga arbete är Marika Domanski Lyfors, som är igenkänd av de flesta. Den tidigare förbundskaptenen (1996-2005) har varit en stor del av svensk damfotbolls utveckling sedan 90-talet och har sett den i vitögat. Idag är hon verksam som landslagschef och jobbar tätt tillsammans med Gerhardsson och hans ledarstab.

– Jag har en stark stöttning av Marika. Hon har en bakgrund både som spelare och förbundskapten i många år och har varit väldigt viktig för mig, med den oerfarenhet av damlandslag som jag hade när jag kom in 2017, säger Peter Gerhardsson till VM-fotboll.se.

– Man har kunnat ställa mer historiska frågor, hur det har sett ut tidigare och allting. Hon har egentligen många gånger en bra beskrivning på vilken stor utveckling det har varit både på den ekonomiska sidan och gällande förberedelse-tid och så vidare.

– Det har inte någon gång varit så att jag har känt att något inte går att genomföra. Januarilägret visar det. Att vi fick till ett sådant läger. Jag vet inte om det är något annat lag i Europa eller världen som kan göra något liknande, alltså att man kan göra någonting utanför ett internationellt fönster. Nej, det har varit full stöttning hela tiden, avslutar Gerhardsson till VM-fotboll.se.

För Peter Gerhardsson och hans landslag väntar härnäst landskamper mot Kina respektive Tyskland i februari månad. Skandinaviska möten med Danmark och Norge är sedan planerade i april innan landslaget vänder skutan mot Australien och Nya Zeeland i sommar för att ta sikte på nya mästerskapsmedaljer.


Borussia Dortmund - Real Madrid