Foto: UEFA

Jakob Johansson avslutar sin spelarkarriär. Det meddelar han till IFK Göteborgs hemsida. Den nyss fyllda 31-åringen var den som sköt Sverige till VM 2018, efter sitt mål på Friends Arena mot Italien.

Jakob Johansson inledde sin karriär hemma i Trollhättan. Först blev det Trollhättan Bois innan det blev spel i FC Trollhättan. År 2007 tog Johansson steget till storklubben IFK Göteborg, där han gjorde sju år i klubben innan det bar av utomlands.

Mellan 2015 och 2018 spelade Jakob Johansson för AEK Aten i Grekland. Sedan bar det av till Frankrike för spel med Rennes under två år, men där hade Johansson skadeproblem.

I juli förra året presenterade IFK Göteborg bomben att man värvat hem Jakob Johansson. Det blev totalt 18 matcher i återkomsten till Blåvitt, för nu har mittfältaren tvingats till att avsluta sin karriär. Anledningen är de tidigare knäskador, som fortfarande hänger kvar hos 31-åringen. Totalt blev det ett SM-guld och tre cup-guld för IFK Göteborg för Johansson.

Landslagskarriären

Jakob Johansson gjorde sin landslagsdebut i en träningslandskamp 2013 mot Nordkorea. Den riktiga tävlingsdebuten kom tre år senare mot Frankrike, när Janne Andersson precis hade tagit över som svensk förbundskapten. Jakob Johansson blev ett ständigt inslag i Janne Anderssons trupp, och allt som oftast i startelvan.

När Sverige spelade VM-playoff mot Italien startade Jakob Johansson båda matcherna. Hemma på Friends Arena i den första matchen var det just Johansson som avgjorde för Sverige. Efter ett långt svenskt inkast och en vunnen kamp från Ola Toivonen kunde Jakob Johansson skicka in 1-0 för Sverige via en italiensk försvarare. Målet skulle i slutändan innebära det enda under de två Playoff-matcherna. Och därmed blev det avgörande. Dessvärre för Johanssons del drog han korsbandet i returmötet med Italien vilket innebar att han missade VM 2018.


Borussia Dortmund - Real Madrid