Idag är det exakt fyra månader kvar tills de 32 VM-kvalificerade lagen inleder kampen om mästerskapstiteln. Att det är just 32 nationer som får vara med i turneringen är inte utav en slump, utan är en mycket passande antal ihop med det upplägg som turneringen spelas efter. Men det har inte alltid varit så. Här i artikeln nedan kan du läsa mer om hur antalet deltagande VM-nationer har växt under åren – och kanske kommer att fortsätta växa framöver.

När det allra första världsmästerskapet anordnades 1930 så fanns det inget föreliggande kval som bestämde vilka lag som fick vara med. Istället fick de nationer som hade ett lag och ville vara med delta, vilket resulterade i 13 anmälda nationer. Då det blev en lång resa för de europeiska länderna till Sydamerika, så var det många som stod över att delta.

Fyra år senare såg det dock lite annorlunda ut, då det var hela 36 nationer som ville vara med i turneringen. Denna stora ökning jämfört med första upplagan gjorde att man fick begränsa antalet lag till 16, vilket innebar att lagen för första gången var tvungna att kvala om en VM-plats. Att ha med 16 lag i turneringen gav möjlighet till bra upplägg för matcherna, vilket gjorde att man fortsatte med detta. 1938 drog sig Österrike dock ur turneringen strax innan den startade, vilket gjorde att enbart 15 lag faktiskt spelade. På samma sätt blev det 1950, när spelen återuppstod efter andra världskriget. Då var det hela tre lag som drog sig ut av olika anledningar.

1982 skedde den första officiella ökningen i antalet deltagande lag och detta rejält. Nu fick 24 nationer möjligheten att vara med i turneringen. 1998 höjde man åter igen antalet och då till de 32 som gäller än idag.

Kommer antalet VM-lag öka ytterligare?
Ja, det ser faktiskt ut att kunna bli så. Inför VM 2026 så har man lagt fram ett förslag där hela 48 landslag ska delta i turneringen, som då får ett helt nytt upplägg. Lagen kommer då att spela i 16 grupper om 3 varifrån de 2 bästa går vidare till ett slutspel som inleds med sextondelsfinaler och efter det fortsätter precis på det sätt som det gör idag.

Förslaget att öka summan så pass drastiskt har mött på en del negativa kommentarer gällande kvalitén på turneringen. En del anser att ett ökat antal lag kommer göra att turneringen inte längre kommer innehålla enbart de bästa lagen och därmed inte vara lika spännande att följa. Samtidigt ser anda positivt på förändringen, som kan medföra att fler lags supportrar får möjligheten att se just sitt lag i turneringen.


Borussia Dortmund - Real Madrid