Foto: Bildbyrån

Att världsmästerskapet i fotboll spelas med 32 deltagande nationer som lottas in i 8 grupper, varifrån de 16 främsta tar sig till slutspelet känns för många som det självklara upplägget för turneringen. Dock har det inte varit så under alla år och inte heller kommer det att se ut så framöver.

Den första turneringen spelades 1930 och då delades de 13 deltagande nationerna in i fyra grupper, varifrån gruppvinnarna tog sig vidare till semifinal. Enda gången som man inte spelas något gruppspel var 1934 och 1938, då de 16 deltagande nationerna direkt inledde turneringen med åttondelsfinaler. 1950 införde man gruppspelet på nytt, men vilka som tagit sig vidare samt hur nästa steg i turneringen sett ut har skiljt sig en del åt.

Första gången gick de fyra gruppvinnarna vidare till ett nytt gruppspel, där lagen mötte varandra på nytt och deras slutliga placeringar avgjorde medaljfördelningen. Efter det följde fyra turneringar med avancemang till kvartsfinal för de två bästa lagen ur varje grupp. 1974 gjorde man åter igen om upplägget och de två bästa lagen i varje grupp gick till ett nytt gruppspel, där de två gruppsegrarna fick göra upp om guldet samtidigt som grupptvåorna kämpade om bronset.

Till 1982 skedde den första större förändringen i turneringen, när man utökade antalet lag ifrån 16 till 24. Detta medförde även att man delade in lagen i sex grupper istället för fyra. Första året med flera lag gick de två bästa lagen ifrån grupperna till ett nytt gruppspel med fyra grupper om tre lag, varifrån de fyra nya gruppvinnarna fick spela semifinal. Dock plockade man efter det bort den andra gruppspelsomgången och ersatte den med ett klassiskt slutspel dit de två bästa lagen ur varje grupp gick tillsammans med de fyra bästa grupptreorna.

1998 valde man att på nytt utöka antalet lag i turneringen och då till dagens antal. Man behöll turneringens tidigare upplägg, men utökade istället antalet grupper till 8 och tog även bort grupptreornas möjlighet till avancemang.

Kommande VM
När turneringen avgörs 2022 kommer den att se ut på samma sätt som den gör idag. Men efter det är tanken att turneringen ska få en stor förändring. Antalet deltagare ska utökas till 48 nationer, som kommer att lottas in i 16 grupper om tre. När alla lag har mött varandra går de två bästa lagen ifrån varje grupp vidare till sextondelsfinal och härifrån fortskrider slutspelet på det vanliga sättet. Det nya upplägget kommer inte bara öka möjligheten för nationer att få vara med, utan även för lagen att ta sig förbi gruppspelet.


Borussia Dortmund - Real Madrid