Foto: Wikimedia

Ett av FIFA:s mest underhållande världsmästerskap drar igång under torsdagen. Det handlar om det fantastiska fenomenet strandfotboll, som ständigt bjuder på spektakulära ting. Sverige deltar tyvärr inte, men mästerskapet bjuder trots det på en hel del godbitar att hugga tag i.

Ända sedan 1995 har turneringen pågått och årets upplaga blir den nittonde i ordningen. Strandfotboll är ett välkänt och väldigt underhållande fenomen i Syd- och Nordamerika men även på andra delar av planeten. Brasilien är landslaget som överlägset har kammat hem guldet flest gånger.

Världsmästerskapet äger denna gång rum i Paraguay, Sydamerika, och startar idag, torsdagen den 21 november. Sverige är tyvärr inte med denna gång, men den här typen av världsmästerskap brukar allt som oftast ändå bjuda på mycket goda sevärdheter.

Torsdagen inleds med fyra matcher, från grupp A och grupp B. Italien ställs mot Tahiti, Schweiz mot USA, Uruguay tar emot Mexiko och hemmanationen Paraguay gör upp mot Japan.

Gruppspelet fortsätter sedan från fredagen till tisdag, på samma vis – fyra matcher om dagen. Därefter lägger man in två vilodagar under utslagningsfasen, 27 respektive 29 november. Turneringen pågår fram till och med den 1 december.

Här är samtliga grupper:

Grupp A: Paraguay, Japan, Schweiz och USA
Grupp B: Uruguay, Mexiko, Italien och Tahiti
Grupp C: Vitryssland, Förenade Arabemiraten, Senegal och Ryssland
Grupp D: Brasilien, Oman, Portugal och Nigeria

Viktiga datum

Start: Torsdag 21 november
Kvartsfinaler: 28 november
Semifinaler: 30 november
Final & Bronsmatch: 1 december

Snabba fakta:

  • Turneringen spelades för första gången år 1995.
  • VM i strandfotboll spelades varje år fram till och med 2009. Därefter ändrade FIFA till vartannat år.
  • Senast ägde turneringen rum i Bahamas och Brasilien lämnade som vinnare.
  • Brasilien har vunnit detta mästerskap flest gånger – med råge – 14 totalt. På andraplats finner vi Portugal med två guld.
  • Meste målskytt under en och samma turnering är Portugals Joao Victor Saraiva, mer känd som Madjer. Han gjorde 21 mål under VM 2006 och hjälpte sitt landslag till en fjärdeplats.

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid