Sveriges damlandslag ska spela sin andra match i damernas fotbolls-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. Italien står på andra sidan i en match som kan vara avgörande för gruppsegern.

VM-premiären mot Sydafrika spelades klockan 07:00 men mötet med Italien startar lite senare svensk tid, med avspark 09:30. Mycket står på spel för Sverige när man ska leta tre nya poäng i jakten på åttondelsfinal. Vid svensk seger så kommer man vara klara för åttondelsfinal och detta med god chans på gruppseger. Även ett oavgjort resultat kan vara gott nog inför sista omgången mot Argentina. Både Sverige och Italien vann sina premiärmatcher och spelar en tidig gruppfinal.

Var sänds VM-matchen mot Italien?

Sverige mot Italien sänds på streamingtjänsten Viaplay och i TV6. Sändningen startar redan 08:30 svensk tid men matchen sparkas igång 09:30 i Wellington.

Kommentatorer

Henrik Strömblad och Bojan Djordjic kommenterar matchen i Wellington.

Trupperna

Sveriges trupp till VM 2023.

Italiens trupp till VM 2023.

Domare

Domare i den viktiga matchen är Cheryl Foster från Wales som assisteras av Michelle O’Neill och Franca Overtoom på linjen samt fjärdedomaren Maryam Marcotte. Cheryl Foster är tidigare landslagsspelare för Wales och en av de bästa domarna i Europa. Hon belönades med att få döma Champions League-finalen 2023 mellan Barcelona och Wolfsburg.

Favoritskap

Sverige är knappa favoriter till mötet med mindre än två gånger pengarna på svensk seger medan en italiensk seger ligger på drygt fem gånger pengarna. Anledningen till favoritskapet är historiken med tolv svenska segrar mot Italiens fyra genom historien även om Italien vunnit hälften av de sex senaste matcherna. Blågults världsranking och goda resultat de senaste åren spelar också in jämfört med Italien som gjorde ett sämre EM exempelvis. Odds för matchen och annat hittar du HÄR.

Snackisarna

Det verkar kunna bli samma svenska startelva som i premiären mot Sydafrika. Elin Rubensson var en av Sveriges bästa spelare den matchen och kan ha roffat åt sig ”Caroline Segers plats” på heltid, när den 38-årige lagkaptenen fortsatt inte är redo för 90 minuter. I övrigt så är det helt öppet för Sverige att nå åttondelsfinal i och med Argentina och Sydafrikas kryss. Vid svensk seger så säkrar man åttondelsfinal och man kan dessutom få sig ett mycket bra utgångsläge för gruppseger och för att möjligen undvika USA i åttondelsfinal.

En annan snackis har varit längden mellan matcherna. Sverige spelade VM-premiären söndagen den 23 juli och den 29 juli väntar omgång två. En lång väntan under mästerskapssommaren där många grupper har hunnit emellan och där Argentina och Sydafrika spelade sitt möte tidigt dagen dessförinnan. Sedan blir det bara tre vilodagar för svensk del innan gruppavslutningen mot Argentina.

Resultat under 2023

Sverige

Februari 2023:
Sverige – Kina, 4-1
Tyskland – Sverige, 0-0

April 2023:
Sverige – Danmark, 0-1
Sverige – Norge, 3-3

Juli 2023:
Sverige – Filippinerna, 5-1

VM 2023:
Sverige – Sydafrika, 2-1

Italien

Februari 2023:
Italien-Belgien 1-2
England-Italien 2-1
Sydkorea-Italien 1-2

April 2023:
Italien-Colombia 2-1

Juli 2023:
Italien-Marocko, 0-0
Italien-Nya Zeeland, 1-0

VM 2023:
Italien-Argentina, 1-0

Senaste möten

EM-kval 2003
Sverige – Italien, 5-0

EM-kval 2004
Italien – Sverige, 2-1

EM 2013
Sverige – Italien, 3-1

EM 2017
Sverige – Italien, 2-3

Landskamp 2018
Italien – Sverige, 1-0

Algarve Cup 2022
Sverige – Italien, 2-1 e.str


Borussia Dortmund - Real Madrid