Förbundskapten Peter Gerhardsson har presenterat den svenska truppen till damernas VM i Australien och Nya Zeeland 2023. 23 spelare åker till VM-slutspelet i sommar för att försöka nå en svensk VM-medalj. I truppen saknas bland annat Hedvig Lindahl och Matilda Vinberg men ytterbacksduon Stina Lennartsson och Anna Sandberg finns med tillsammans med lagkapten Caroline Seger.

Under tisdagskvällen presenterade Peter Gerhardsson den trupp som ska få uppleva en VM-dröm när världsmästerskapet för damlandslag spelas i sommar mellan den 20 juli till 20 augusti. Sverige kommer att spela i Grupp G tillsammans med Sydafrika, Italien och Argentina där Blågult är förhandsfavoriter till att nå slutspel från gruppen och går in i gruppspelet den 23 juli mot Sydafrika.

När Peter Gerhardsson presenterade Sveriges VM-trupp 2023 så tog Tove Enblom (KIF Örebro) plats bland tre målvakter, och petade därmed veteranen Hedvig Lindahl. Förbundskaptenen har komprimerat backbesättningen från åtta till sju backar, där han trycker på mångsidigheten hos alla försvarsspelare. Den tuffa biten var i de främre leden enligt förbundskaptenen där bland annat Damallsvenskans succéspelare under våren, Matilda Vinberg och Rosa Kafaji, inte finns med i truppen bland andra. Men Damallsvenskan har några stjärnor med i den svenska VM-truppen, i bland annat nyss nämnda målvakten Tove Enblom men även lagkapten Caroline Seger, yttern Olivia Schough samt Hammarbys stjärnduo Jonna Andersson och Madelen Janogy. BK Häcken har i sin tur tre representanter med i de erfarna Jennifer Falk och Elin Rubensson samt den spännande ytterbacken Anna Sandberg. Stina Lennartsson (Linköping) kallades dessutom in i ett sent skede som ersättare till Hanna Lundkvist.

Lagkaptenen Caroline Seger har varit ett osäkert kort ända sedan skadan på EM i fjol och har varit skadedrabbad under säsongen men Rosengård-stjärnan är uppenbart tillräckligt frisk för en VM-trupp och lär bidra till landslaget på flera sätt.

Sverige har möjligheten att ändra i truppen fram tills dess att man åker till mästerskapet i Oceanien och Peter Gerhardsson har en reservlista av spelare som han hoppas kunna hjälpa till om det dyker upp ett sådant behov, något han förklarar på presskonferensen. Men förbundskaptenen har inte offentliggjort någon sådan lista.
Uppdatering 18 juli:
Gerhardsson tvingades till en förändring i truppen när Hanna Lundkvist skadade sig och ersattes av Stina Lennartsson.

Med hela gruppspelet placerat i Nya Zeeland för svensk del så blir tidsskillnaden tio timmar (under sommartid) med nya zeeländsk tid tio timmar före svensk tid. Detta skapar en mästerskapssommar med märkliga matchtider där Sverige kommer att spela tre morgonmatcher i gruppspelet. Till ett potentiellt slutspel kan tidszonerna att ändras för svensk del då Australien (det andra värdlandet) har tre olika tidszoner.

Sveriges spelschema i VM 2023

  • Söndag 23 juli kl. 07:00 Sverige-Sydafrika (Wellington Regional Stadium)
  • Lördag 29 juli kl. 09:30 Sverige-Italien (Wellington Regional Stadium)
  • Onsdag 2 augusti kl. 09:00 Argentina-Sverige (Waikato Stadium)

VM-truppen 2023

Målvakter

1. Zecira Musovic, Chelsea
12. Jennifer Falk, BK Häcken
21. Tove Enblom, KIF Örebro

Backar

2. Jonna Andersson, Hammarby IF
6. Magdalena Eriksson, Bayern München
13. Amanda Ilestedt, Paris Saint-Germain
3. Linda Sembrant, Juventus
14. Nathalie Björn, Everton
4. Stina Lennartsson, Linköping FC*
5. Anna Sandberg, BK Häcken

Mittfältare/forwards

9. Kosovare Asllani, AC Milan
16. Filippa Angeldahl, Manchester City
20. Hanna Bennison, Everton
7. Madelen Janogy, Hammarby IF
18. Fridolina Rolfö, FC Barcelona
11. Stina Blackstenius, Arsenal
19. Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea
17. Caroline Seger, FC Rosengård
22. Olivia Schough, FC Rosengård
15. Rebecka Blomqvist, Wolfsburg
10. Sofia Jakobsson, San Diego Wave
8. Lina Hurtig, Arsenal
23. Elin Rubensson, BK Häcken

*Ersatte Hanna Lundkvist den 18 juli.