Sveriges damlandslag i fotboll ska spela en extremt stor match när man går in i en VM-semifinal där man ställs mot en annan europeisk toppnation i form av Spanien. Vinnarna i semifinalen kommer att gå till VM-final i dam-VM 2023. Matchen spelas på Eden Park i nya zeeländska Auckland.

Vi har redan vant oss med morgonmatcher för att få en blick av damernas VM 2023 och när Sverige står inför sin semifinal i Nya Zeeland så är det inget undantag. Med morgonkaffet till hands kommer Blågult att jobba för sina liv när man siktar på VM-finalen den 20 augusti. Sverige tar sig an Spanien i semifinalen, en match som kommer att bli häftig att skåda från tv-soffan.

Var sänds VM-semifinalen 2023?

Sverige mot Spanien sänds på streamingtjänsten Viaplay och i TV6. Sändningen startar redan 09:00 svensk tid men matchen sparkas igång 10:00. Datumet för semifinalen är tisdagen den 15 augusti.

Kommentatorer

Henrik Strömblad och Saga Fredriksson är på plats i Nya Zeeland för att kommentera Sveriges matcher på vägen till finalen åtminstone, med undantaget den VM-match som Sverige spelade i Australien där Claes Andersson och Pär Lagerström fick kommentera.

Trupperna

Sveriges trupp till VM 2023.

Spaniens trupp till VM 2023.

Domare

Domare i semifinalen är brasilianskan Edina Alves Batista.

Favoritskap

Spanien är favoriter sett till oddssättarna och som svensk har man börjat vänja sig vid den tanken i detta slutspel. På tre slutspelsmatcher har Sverige varit ”underdogs” i samtliga, även fast skillnaden på oddsen inte är makabra på något sätt. Spansk seger ligger på drygt 2,15 gånger pengarna medan svensk seger ligger på drygt 3,40. Odds för matchen och annat hittar du HÄR.

Snackisarna

Hur ska Sverige få stopp på Spaniens chansmakeri? Ja, det är en berättigad fråga. För i samtliga VM-matcher, förutom mot Japan, så har Spanien en förmåga att skapa över 20 målchanser per match vilket vittnar en del om dominansen med bollinnehav och spetsen framåt. Mot Costa Rica mäktade man med 43 målchanser vilket är smått osannolikt. Men nyss nämnda Japan lyckades ganska väl med att strypa de spanska lägena och kontrade själva in fyra bollar, så varför ska inte Sverige kunna göra samma sak? Alternativt utnyttja sina fasta situationer.

Spanien är åtminstone ett väldigt bra landslag, men också något splittrat sedan hösten 2022. Då möttes Sverige och Spanien i en träningslandskamp (1-1) där Spanien hade 15 spelare borta på grund av strejk mot förbundskaptenen Jorge Vilda och hans laguttagningar och beslut. Förbundskaptenen är kvar och de 15 ordinarie spelarna (de allra flesta) är tillbaka i en spansk landslagstrupp. Jämför denna sammanhållning med det svenska landslaget som till synes har en väldigt bra stämning overall, och där man vunnit matcher på sin sammanhållning tillsammans med kvaliteten.

Spanien hade ett par skadade spelare under veckan i framför allt mittfältsmotorn Aitana Bonmati, som skippade söndagsträningen. I svensklägret har Caroline Seger fortsatt lite bekymmer och lär inte vara redo för spel, åtminstone inte 90 minuter. Sofia Jakobsson har haft förkylningssymtom och skippade sista träningen dagen före match. Förhoppningsvis är det en lättare förkylning och något som inte sprider sig vidare.

Arenan, Eden Park i Auckland, har tagit emot lagen tidigare i turneringen. Sverige har det goda närminnet att man besegrade Japan där i fredags och Spanien har hittills lyckats med att göra tio mål på arenan i form av segern mot Zambia i gruppspelet (5-0) och Schweiz i åttondelsfinalen (5-1).

Resultat i VM

Sverige

Gruppspelsmatch 1:
Sverige – Sydafrika, 2-1

Gruppspelsmatch 1:
Sverige – Italien, 5-0

Gruppspelsmatch 1:
Sverige – Argentina, 2-0

Åttondelsfinal:
Sverige – USA, 1-0 e.str

Kvartsfinal:
Sverige – Japan, 2-1

Spanien

Gruppspelsmatch 1:
Spanien – Costa Rica, 3-0

Gruppspelsmatch 2:
Spanien – Zambia, 5-0

Gruppspelsmatch 3:
Japan – Spanien, 4-0

Åttondelsfinal:
Spanien – Schweiz, 5-1

Kvartsfinal:
Spanien – Nederländerna, 2-1 e.förl


Borussia Dortmund - Real Madrid