Foto: Bildbyrån

Ikväll smäller det. Sverige och Spanien möts i ett rafflande möte i VM-kvalet där något av lagen ska koppla ett mindre grepp om Grupp B. Nedan går vi igenom lagets förutsättningar inför mötet.

Det var inte längesedan Sverige och Spanien ställdes mot varandra i ett hett möte. Den 14 juni denna sommar stod lagen på varsin sida och sparkade igång sina respektive EM-premiärer på gräset i Sevilla.

Efter en lång match med svenska ögon så kunde landslaget till slut hålla nollan och skaffa sig en poäng, vilket blev avgörande inför den gruppseger som bärgades till slut.

Sverige och Spanien har följt varandra åt under en tid nu. I EM-kvalet till det mästerskap som spelades i somras, så ställdes länderna mot varandra. För svensk del så innebar det tuffast möjliga motstånd på Santiago Bernabeu i Madrid. Förlust med 3-0 och total klasskillnad. På hemmaplan så visade sig Sverige vara det bättre laget. Spanien behövde en poäng för att säkra EM-avancemang. Efter Marcus Bergs ledningsmål så kom en sen spansk kvittering i slutminuterna. Men en stark svensk insats som bådade gott inför framtiden, och som till slut hjälpte Sverige vidare till Europamästerskapet.

Men nu är det andra bullar som gäller. Sedan EM-kvalet för något år sedan och EM för ett par månader sedan, så skiljer sig lagen en aning. Sverige har tappat sex starka namn i sin trupp och föryngrat sig en del. Marcus Berg, Sebastian Larsson och Mikael Lustig lämnar startelvan och Andreas Granqvist, Pontus Jansson och Gustav Svensson har tackat för sig i landslaget. Därför blir det spännande att se vad Sverige och det nya landslaget kan göra på Friends Arena ikväll.

Spanien har naturligtvis en stark trupp återigen på pappret. Men många storstjärnor saknas också. Sergio Ramos är petad igen, stortalangen Pedri får vila, Pau Torres, Dani Olmo och Mikel Oyarzabal likaså. Den centrala mittfältaren Thiago Alcantara finns inte heller med i truppen. Luis Enriques lag är starkt på pappret men det finns frågor kring hur samspelt elvan som anländer till Friends Arena är.

Men kvällens match blir en spännande sådan åtminstone, där två lag vill visa hunger inför höstens VM-kval. Spanien kom undan med blotta förskräckelsen i mötet med Georgien och står på 7 poäng efter tre spelade matcher. Om Sverige lyckas vinna ikväll så har man full pott efter tre omgångar, vilket innebär att man kopplar ett rejält grepp runt Grupp B.

Information inför matchen

Förbundskaptener:

Janne Andersson, Sverige
Luis Enrique, Spanien

Spaniens trupp

Klicka HÄR för att se truppen som Spanien kommer med.

Sveriges trupp

Klicka HÄR för att se truppen som Sverige kommer med.

Resultat i VM-kvalet

Spanien:

Spanien-Grekland 1-1
Georgien-Spanien 1-2
Spanien-Kosovo 3-1

Sverige:

Sverige-Georgien 1-0
Kosovo-Sverige 0-3

Tidigare möten mellan Sverige och Spanien

Spanien-Sverige 0-0 (EM 2021)
Sverige-Spanien 1-1 (EM-kvalet)
Spanien-Sverige 3-0 (EM-kvalet)
Sverige-Spanien 1-2 (EM 2008)
Spanien-Sverige 3-0 (EM-kvalet 2008)
Sverige-Spanien 2-0 (EM-kvalet 2008)

Var sänds matchen?

Mötet mellan Sverige och Spanien sänds på TV4 och C More. Sändningen startar 20:00 med studio inför och matchen sparkas igång 20:45.


Borussia Dortmund - Real Madrid