Sveriges damlandslag ska spela sin premiärmatch i damernas fotbolls-VM 2023 i Australien och Nya Zeeland. En av Afrikas toppnationer, Sydafrika, står på andra sidan i Grupp G.

Vi har redan vant oss med morgonmatcher för att få en blick av dam-VM 2023 och när Sverige står inför sin premiärmatch så är det inget undantag. Med morgonkaffet till hands blir det en tidig drabbning mellan Sverige och Sydafrika med avspark 07:00 som sparkar igång världsmästerskapet 2023. Sverige är stora favoriter inför mötet och väntas ta en behaglig seger, men detta mot ett ovisst och skickligt Sydafrika.

Var sänds VM-premiären 2023?

Sverige mot Sydafrika sänds på streamingtjänsten Viaplay och i TV6. Sändningen startar redan 06:00 svensk tid men matchen sparkas igång 07:00.

Kommentatorer

Henrik Strömblad och Saga Fredriksson är på plats i Wellington för att kommentera alla Sveriges matcher.

Trupperna

Sveriges trupp till VM 2023.

Sydafrikas trupp till VM 2023.

Domare

Domare i premiärmötet är amerikanskan Ekaterina ”Katja” Koroleva som gör sitt andra världsmästerskap trots sin ringa ålder (36 år).

Favoritskap

Sverige är skyhöga favoriter enligt spelbolagen och alla experter. Med drygt 1.10 gånger pengarna på svensk seger så är det utan tvekan så att Sverige bör vinna matchen på pappret. En fotbollsmatch spelas dock ute på planen som ni vet. Odds för matchen och annat hittar du HÄR.

Snackisarna

I det svenska lägret har det handlat en del om målvaktsposten, lagkapten Caroline Seger och en lång uppladdning inför mästerskapet. Zecira Musovic ser ut att kunna få chansen mellan stolparna istället för Jennifer Falk enligt Sportbladet, även om målvaktsduon absolut kan alternera på positionen under mästerskapet. Lagkapten Caroline Seger verkar också redo för spel trots att hon har spelat en och en halv match sedan hösten 2022, men hon kommer inte till start mot Sydafrika då Kosovare Asllani istället bär kaptensbindeln. Den långa uppladdningen då? Jo, den har flera upplevt. Och Sverige har likt många andra länder inte träningsspelat så värst mycket och kan därför ha tappat matchtempot, vilket kan vara en fara i en viktig premiärmatch.

För Sydafrika har det mesta handlat om att man haft en intern konflikt med det inhemska förbundet kring den VM-bonus som man ska tilldelas. Under stridigheterna så bojkottade landslaget träningslandskampen mot Botswana inför VM men verkar nu ha löst konflikten. Enligt Sveriges Radio så har mittfältsankaret Refiloe Jane meddelat att konflikten med förbundet är löst där Sydafrikas spelare ska få ta emot VM-bonusen efter avslutat mästerskap.

Resultat under 2023

Sverige

Februari 2023:
Sverige – Kina, 4-1
Tyskland – Sverige, 0-0

April 2023:
Sverige – Danmark, 0-1
Sverige – Norge, 3-3

Juli 2023:
Sverige – Filippinerna, 5-1

Sydafrika

Februari 2023:
Sydafrika-Uzbekistan 3-0
Sydafrika-Slovenien 1-1

April 2023:
Serbien – Sydafrika, 3-2

Juli 2023:
Sydafrika – Botswana, 0-5
Sydafrika – Costa Rica, 2-0

Tidigare möten

Januari 2019:
Sydafrika – Sverige, 0-0

Januari 2018:
Sydafrika – Sverige, 0-3

Augusti 2016 (OS):
Sverige – Sydafrika, 1-0

Juli 2012 (OS):
Sverige – Sydafrika, 4-1


Borussia Dortmund - Real Madrid