Under natten spelades de avslutande gruppspelsmatcherna i Nord- och Centralamerikas första kvalificering till VM i Qatar. De sex gruppvinnarna gör sig nu redo för playoffen som drar igång om bara ett par dagar.

Kontinenten är en av de som har fått sitt kval att rulla på som planerat trots pandemins inverkan på världen. Vid landslagsuppehållet i mars och nu i juni har 29 nationer spelat ett flertal matcher inom grupperna, varifrån de allra bästa nu tar sig ett steg närmare spel i världsmästerskapet. Här väntar en playoff med matcher inom de närmaste dagarna.

Kanada, Panama och Haiti vann alla sina grupper med maximala poäng efter segrar rakt igenom hela kvalet. El Salvador kunde säkra gruppsegern efter en 3-0 seger mot Antigua under gårdagen, samtidigt som Saint Kitts & Nevis kunde avancera trots en förlust i den sista matchen mot grupptvåan Trinidad & Tobago. Curacao spelade oavgjort mot Guatemala i den sista omgången och lagen hamnade på samma poäng och målskillnad. Men tack vare att man gjort ett mål mer så blev det Curacao som gick vinnande ur kvalgrupp C.

Sedan tidigare är det klart att playoff-paren kommer se ut på följande sätt:

El Salvador möter Saint Kitts & Nevis
Kanada möter Haiti
Curacao möter Panama

De första mötena äger rum redan på lördag på och tisdag nästa veckan spelas returerna. Vinnarna i varje playoff går då till den slutliga delen av VM-kvalet, där topp-seedade lagen Honduras, USA, Costa Rica, Mexiko och Jamaica ger sig in i leken. Här kommer lagen mötas i en rak serie från september till mars nästa år, då de lag som återfinns i topp tre går direkt till VM. Laget som hamnar på en fjärdeplats får en ny chans i det interkontinentala kvalet som avgörs i juni 2022.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här