Det Afrikanska kvalet till VM i Brasilien 2014 arrangeras av Afrikas fotbollsförbund CAF. Totalt är det 52 länder som spelar om fem platser i VM. I den första rundan lottades de 24 lägst rankade lagen mot varandra och spelade tolv dubbelmöten. I den andra omgången delades de 12 playoff vinnarna och de övriga 28 lagen in i 10 grupper med 4 lag i varje. De tio gruppvinnarna från den andra omgången får sen spela dubbelmöten mot varandra där de fem vinnarna får spela VM. Just nu pågår omgång 3 och alla lagen har spelat två matcher vardera.

Så här ser tabellen ut i Grupp A: Etiopien 4p , C.A.R 3p , Sydafrika 2p och Botswana 1p. Den här gruppen är kanske inte den bästa av alla. Av alla fyra lagen så är det bara Sydafrika som någon gång spelat VM (1998, 2002, 2010) och det var bara Botswana som var med i Afrikanska mästerskapen 2012. Med andra ord så är detta en ganska jämn grupp där alla har chansen att vinna.

Grupp B: Tunisien 6p, Sierra Leone 4p, Ekvatorial 1p och Kap Verde 0p. Tunisien är gruppens bästa lag. De har bara missat ett VM sen 1998 och i de senaste afrikanska mästerskapen kom de till kvartsfinal. Sierra Leone har aldrig varit med i varken VM eller afrikanska mästerskapen och Sierra Leone och Ekvatorial har inte heller ett tillräckligt bra lag för att utmana om gruppsegern.

Grupp C: Elfenbenskusten 4p, Tanzania 3p, Marocko 2p och Gambia 1p. Elfenbenskusten är kanske afrikas bästa lag just nu och kom tvåa i de senaste afrikanska mästerskapen. Varken Tanzania eller Gambia har varit med i ett stort mästerskap någon gång och Marocko lär inte heller kunna vara med och konkurrera om förstaplatsen.

Grupp D: Sudan 4p, Ghana 3p, Zambia 3p och Lesotho 1p. Det här är kanske den allra tuffaste gruppen i afrikas kval. Sudan kom visserligen till kvartsfinal i afrikanska mästerskapen 2012, men de borde inte kunna vinna den här gruppen. Det kommer istället stå mellan Ghana och Zambia. Ghana ligger trea av de afrikanska lagen på FIFA:s världsranking, men Zambia vann å andra sidan Afrikanska mästerskapen 2012 så det kommer bli tufft för båda lagen.

Grupp E: Kongo 4p, Gabon 4p, Burkina Faso 1p och Niger 1p. Det här är den enda gruppen där inget av lagen någonsin har spelat ett VM. Gabon är högst rankad av dessa lag på världsrankingen och det är även de som gick längst i afrikanska mästerskapen 2012 (kvartsfinal). Både Burkina Faso och Niger var med i det mästerskapet, men de kom sist i sina grupper.

Grupp F: Nigeria 4p, Namibia 3p, Malawi 2p och Kenya 1p. Nigeria har bara missat ett VM sen 1994 och kommer nog vinna den här gruppen. Namibia, Malawi och Kenya har aldrig nått några större framgångar som landslag. De har aldrig deltagit i VM och aldrig gått långt i Afrikanska mästerskapen.

Grupp G: Egypten 6p, Guinea 3p, Zimbabwe 1p och Moçambique 1p. Egypten är historiskt sett Afrikas bästa lag, men nu var det länge sen de nådde en stor framgång. Men varken Guinea, Zimbabwe eller Moçambique har deltagit i något VM och de är inte heller så bra, så det blir nog ändå Egypten som vinner gruppen.

Grupp H: Benin 4p, Algeriet 3p, Mali 3p och Rwanda 1p. Benin har aldrig varit i VM och de kommer nog inte leda gruppen länge till. Algeriet däremot, ligger näst bäst av de afrikanska lagen på världsrankingen och de kommer nog gå till VM. Men även Mali kan vara med och fajtas om första platsen. Laget kom trea i afrikanska mästerskapet 2012 och de har ett bra lag.

Grupp I: Libyen 4p, DR Kongo 3p, Kamerun 3p och Togo 1p. Kamerun är ett av Afrikas bästa lag och har spelare som t.ex. Samuel Eto´o och Alex Song. De andra lagen har inte spelat många mästerskap och har inte heller nått någon stor framgång i Afrikanska Mästerskapen.

Grupp J: Senegal 4p, Uganda 2p, Angola 2p och Liberia 1p. Senegal har varit ett riktigt bra fotbollslag, men nu är landslaget på väg neråt. Uganda har aldrig varit med i VM och de senaste åren inte heller i Afrikanska Mästerskapen. Angola däremot är på väg uppåt och deras tredjeplats i gruppen i Adrikanska mästerskapen 2012 får ändå ses som ett bra resultat för ett land som bara spelat fyra stora mästerskap.

Mathias Bengtsson