Fotbolls-VM för herrar kommer under sommaren 2014 utspela sig i fotbollens Mekka, Brasilien. Landet där samban regerar är automatiskt direktkvalificerad till VM genom sitt arrangemang som värdnation. Även Spanien är klara för VM som regerande världsmästare.
Kampen om de resterande 30 platserna är i full gång runt om i världens alla kontinenter och i Sydamerika har VM-kvalet pågått sedan hösten 2011. Det kryllar av sydamerikanska fotbollsspelare med kvaliteter som hör hemma bland de absolut bästa i världen. Vi vet alla att Argentina har snubbar som får en att häpna av förundran men det finns även andra landslag som har extraordinära spelare.

Colombia kan till stor del tacka Falcao för lagets framfart. Storstjärnan har under de senaste säsongerna vuxit fram som en av världens absolut bästa anfallare. Falcao har med sin känsliga näsa för målet blivit Atletico Madrids, där han levererar till vardags, och hela Colombias lilla kelgris. En annan nyckelspelare som betyder mycket för sitt landslag är Liverpoolstjärnan Luiz Suarez. Uruguayanen har fått ett större ansvar på sina axlar nu när Diego Forláns snart 34-åriga kropp verkar vara på nedgång. Suarez har tagit sin nya roll på största allvar och redan levererat sju mål i kvalet och toppar därmed skytteligan tillsammans med Argentinas storfräsare Gonzalo Higuain och en vanlig liten kille som heter Lionel Messi. Apropå den sistnämnde. Barcelonas, Argentinas och egentligen hela fotbollsvärldens gullgosse har faktiskt haft det svårt att leverera lika starkt i landslaget som i klubblaget. Men de senaste åren har Messi lyckats bättre och nu är han, tillsammans med sina lekkamrater i Argentina, ett landslag som jag tror kommer utmana ordentligt om VM-bucklan i Brasilien 2014.

Efter 9 omgångar spelade i VM-kvalet är det inte helt oväntat Lionel Messi, eller Argentina om man så vill, i topp. Det blåvit-randiga landslaget leder kvalgruppen med 20 poäng. Ecuador imponerar som tvåa med 17 starka poäng, tätt skuggade av Colombia på 16 poäng, som har en match mindre spelad. Det är en tät fight om den fjärde och sista direktbiljetten till VM. Just nu är det Venezuela som håller den dyrbara biljetten i sin hand, med sina 12 poäng och bättre målskillnad före jagande Uruguay och Chile. Uruguay överraskade oss alla under slutspelet i VM 2010 i Sydafrika genom att briljera sig fram till en slutlig fjärdeplats men än så länge har den toppformen inte infunnit sig under kvalet. Fotbollshistoriens första världsmästare från 1930 ligger just nu på femte plats som innebär ett play-off i form av ett dubbelmöte mot ett landslag i Asiens kval. Chile är hack i häl på Uruguay med bara två färre gjorda mål. Bolivia, Peru och Paraguay sladdar i botten med några poäng efter men det kommer garanterat svänga mycket fram och tillbaka bland tabellpositionerna under de resterande sju omgångarna.

Visst, jag kanske tar ut händelserna i förväg när jag redan nu garanterar Argentina i slutspelet men det finns inte på kartan att Argentina ska rasa ihop och missa avancemang från kvalet. Jag vågar även säga att Colombia, med ett starkt kollektiv både defensivt och offensivt, kommer gå till mästerskapet ganska enkelt. Uruguay har det kämpigt i den aktuella tabellen, men kommer säkert klara sig vidare och i slutändan ha ett betryggande poängavstånd för att undvika kvalfiasko. Ecuador har visat upp ett fint lagarbete som gett resultat. Detta kan hålla hela vägen till en VM-plats men både Chile och Venezuela kommer utmana. Jag skulle också vilja lyfta ett varningens finger för Bolivia. De verkar inte ha så mycket att sätta emot på bortaplan men hemma på Estadio Hernando Siles i La Paz är det helt andra bullar. Arenan ligger på 3637 meter över havet. Den höga höjdskillnaden har under åren varit en jobbig omställning för många motståndarlag och bidragit till storsegrar, bl.a. mot lag som Argentina och Brasilien.
Bolivias senaste offer var Uruguay i höstas. Matchen slutade då 4-1 till hemmalaget.
Bolivia får så klart svårt att nå större framgång i kvalet men de kommer säkerligen att ställa det till det för några av topplagen.

Den 22 och 26 mars är det dags igen för nationerna att bråka om viktiga poäng.

Joel Nordin


Borussia Dortmund - Real Madrid