Foto: Bildbyrån

I tisdags ägde den afrikanska fotbollsgalan rum, var olika prestationer prisas. Sadio Mané utsågs till årets bästa afrikanska fotbollsspelare på herrsidan och Asisat Oshoala fick samma pris men på damsidan.

Liverpool hade verkligen ett framgångsår 2019 och en av anledningarna till att det gick så pass bra stavas Sadio Mané. Han var nämligen en av de framstående figurerna i det starka Liverpool, som inte bara briljerade på planen, men som även knep en rad fina titlar. Mané och hans lag fick däribland lyfta en åtråvärd Champions League-trofé, vinna klubblags-VM och var även på väg att kamma hem ligatiteln.

Och nu prisas han dessutom för sina insatser. I förrgår utnämndes nämligen senegalesen till årets bästa afrikanska fotbollsspelare på herrsidan. Bland annat framför kollegan Mohammed Salah och ligakonkurrenten Riyad Mahrez från Manchester City.

– Det var ingen lätt väg, men när du vill fly fattigdom och hunger övervinner du mirakel för att överleva. Och när du ser en chans, så tar du den, säger Mané under galan.

Men fler skulle prisas och Asisat Oshoala var en av dem. Hon tilldelades priset som årets bästa fotbollsspelare på damsidan. Till vardags befinner hon sig i Barcelona, som hon alltså var utlånad till under den första halvan av 2019, för att sedan göra en permanent övergång i slutet av maj. Oshoala var framstående under fjolåret och dessutom en av de bidragande till att Barcelona nådde final i Champions League.

Övriga priser

Årets….

Unga spelare: Achraf Hakimi (Marocko och Borussia Dortmund)
Damlandslag: Kamerun
Herrlandslag: Algeriet
Mål: Riyad Mahrez (Algeriet)
Lag: Andre Onana; Serge Aurier, Joel Matip, Kalidou Koulibaly, Achraf Hakimi; Idrissa Gana Gueye, Riyad Mahrez, Hakim Ziyech; Mohamed Salah, Pierre Emerick Aubameyang, Sadio Mane
Damtränare: Desiree Ellis (Sydafrika)
Herrtränare: Djamel Belmadi (Algeriet)

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här