När Sverige gör entré i fotbolls VM 2023 står Sydafrika som lagets första motstånd. Mötet mellan lagen äger rum söndagen den 23 juli med avspark klockan 07:00 svensk tid. På den här sidan hittar du all information inför matchen.

Var sänds VM-mötet mellan Sverige och Sydafrika?

Det är Viaplay Group som kommer att sända matchen, då in sin huvudkanal TV6. Dessutom kommer du kunna streama mötet såväl live som i efterhand hos Viaplay. Matchen sparkas igång 07:00 på TV6 men sändningen startar redan 06:00.

Vem är favorit i matchen?

Med åtta tidigare VM i ryggen är Sverige stora favoriter i mötet jämfört med Sydafrika som nu endast gör sitt andra Världsmästerskap. Samtidigt kan det vara så att nerverna spelar in i en sån här match, så motståndet ska inte vara helt borträknat. Men Peter Gerhardssons Sverige är absoluta favoriter i matchen och ska vinna, framför allt om man vill nå en slutspelsplats. Enligt spelbolagen ligger oddsen på ungefär 1.10 på svensk seger vilket nästan är ospelbart, för att sätta tydlighet kring det blågula favoritskapet i matchen.

Sveriges formkurva

Sverige inledde året med en samling i februari där man på spansk mark besegrade Kina samt spelade oavgjort mot Tyskland. I april samlades laget på nytt och då väntade möten med Norge och Danmark. Dessa matcher resulterade i en förlust samt ett oavgjort möte på hemmaplan. Sedan väntade ett inofficiellt genrep mot Filippinerna för svensk del där man vann övertygande med 5-1.

Feb 2023: Sverige-Kina 4-1
Feb 2023: Tyskland-Sverige 0-0
April 2023: Sverige-Danmark 0-1
April 2023: Sverige-Norge 3-3
Juli 2023: Sverige-Filippinerna, 5-1

Sydafrikas formkurva

De sydafrikanska damerna inledde 2023 med att delta i Turkish Women’s Cup i februari, där laget spelade matcher mot Uzbekistan och Slovenien. I februari mötte laget på ytterligare europeiskt motstånd i form av Serbien. Sedan väntade två VM-genrep med olika utgång när man först åkte på storstryk mot en annan afrikansk nation i form av Botswana (inte med ordinarie lag) innan man besegrade Costa Rica med 2-0 i det officiella genrepet.

Feb 2023: Sydafrika-Uzbekistan 3-0
Feb 2023: Sydafrika-Slovenien 1-1
April 2023: Serbien-Sydafrika 3-2
Juli 2023: Sydafrika – Botswana, 0-5
Juli 2023: Sydafrika – Costa Rica, 2-0

Sveriges trupp till VM 2023

>> Här hittar du den kompletta truppen

Sydafrikas trupp till VM 2023

>> Här hittar du den kompletta truppen

Lagens tidigare meriter

Sverige
Ett VM-silver från 2003 och tre VM-brons från 1991, 2011 och 2019. Olympiska silvermedaljörer såväl 2016 som 2021. Tog sig till semifinal i Europamästerskapet förra sommaren.

Sydafrika
Jagar fortfarande sin första seger i en VM-match. Efter flertalet silvermedaljer i Afrikanska mästerskapet kunde man äntligen knipa sitt första guld under 2022.

Sveriges fotbollshistoria mot Sydafrika

På det hela taget har det svenska damlandslaget i fotboll en positiv historia av att spela mot sina sydafrikanska motsvarigheter. Det står dock klart att det afrikanska lagen fortfarande har en bit kvar för att verkligen kunna konkurrera med Sverige på internationell nivå. Samtidigt kan man se att laget har blivit starkare under de senaste åren, inte minst i och med deras avancemang till VM under de senaste åren men även deras titel som regerande mästare i Women’s Africa Cup of Nations.

De två lagen möttes första gången 2012, då i gruppspelet under Olympiska Spelen i London. Detta möte ledde till en 4-1-seger för det svenska laget, där Lotta Schelin gjorde två av målen. Sverige avancerade i och med detta från gruppen samtidigt som Sydafrika fick se sig utslagna ur turneringen. Fyra år senare möttes laget ännu en gång under OS-gruppspelet. Den här gången vann Sverige med 1-0 där Nilla Fischer gjorde matchens enda mål. Även då lyckades Sverige ta sig vidare samtidigt som Sydafrika fick resa hemåt.

Sedan dess har de två lagen mötts i ytterligare två matcher, bägge träningslandskamper som spelats på plats i Kapstaden. Dessa slutade 3-0 till Sverige respektive oavgjort med 0-0. I det första av dessa möten stod 18-åriga Loreta Kullashi bakom Sveriges båda mål – detta i hennes allra första inhopp i seniorlandslaget någonsin. Ledningsmålet gjordes i sin tur av Bambanani Mbane som råkade nicka in ett skott från Kosovare Asllani i eget mål.

Nästan exakt ett år senare stod lagen ännu en gång på planen och då bjöd Sydafrika på ett tuffare motstånd. Laget hade klättrat på världsrankingen och även kvalificerat sig till sitt allra första världsmästerskap. Mötet blev mållöst från bägge håll.

– Det syns att vi har en bit kvar, naturligtvis. Det finns förklaringar, många har inte spelat match på jättelänge och det tycker jag emellanåt syns. Att försvara är lite lättare då, för det handlar om att springa och förstöra, men i det offensiva spelet når vi inte riktigt fram, sa förbundskapten Peter Gerhardsson kort efter matchen.

Sveriges tidigare resultat mot Sydafrika

25 juli 2012, OS gruppspel: Sverige-Sydafrika 4-1 (Nilla Fischer, Lisa Dahlkvist, Lotta Schelin x 2)

3 augusti 2016, OS gruppspel: Sverige-Sydafrika 1-0 (Nilla Fischer)

21 januari 2018, inofficiell träningslandskamp: Sydafrika-Sverige 0-3 (Sydafrikanskt självmål, Loreta Kullashi x 2)

22 januari 2019, träningslandskamp: Sydafrika-Sverige 0-0


Borussia Dortmund - Real Madrid