Sverige avrundar gruppspelet i fotbolls VM 2023 med att ta sig an Argentina. Matchen äger rum onsdagen den 2 augusti med avspark klockan 09:00 svensk tid. På den här sidan hittar du all information inför matchen.

Var sänds VM-mötet mellan Sverige och Argentina?

Det är Viaplay Group som kommer att sända matchen, då in sin huvudkanal TV6. Dessutom kommer du kunna streama mötet såväl live som i efterhand hos Viaplay.

Vem är favorit i matchen?

Mötet mellan Sverige och Argentina sker i den sista gruppspelsomgången och kan vara avgörande för argentinskt avancemang. Sverige är redan klara för åttondelsfinal men vill gärna sno åt sig gruppsegern. Argentina inledde turneringen mot Italien följt av en match mot Sydafrika. Argentina har med sig en poäng från de matcherna. Sverige öppnade i sin tur grupp G med en match mot det sydafrikanska laget och kunde därefter ta sig an sina europeiska rivaler Italien. Där har Sverige vunnit båda matcherna och är favoriter till att vinna även mot Argentina även om Sverige kanske stuvar om lite i startelvan för att vila spelare in till åttondelsfinalen.

Sveriges formkurva

Sveriges samling på bortaplan i februari resulterade i en seger mot Kina samt ett oavgjort möte med Tyskland. När laget tog sig an de nordiska grannarna Danmark och Norge i april blev det i sin tur en förlust på danskornas hemmaplan, följs av ett oavgjort resultat på Gamla Ullevi. Kanske inte den bästa formkurvan innan mästerskapet inleds, men ändå ett bevis på att laget kan stå upp mot stornationer som Tyskland. Sverige har sedan börjat VM på allra bästa sätt.

Feb 2023: Sverige-Kina 4-1
Feb 2023: Tyskland-Sverige 0-0
April 2023: Sverige-Danmark 0-1
April 2023: Sverige-Norge 3-3
Juli 2023: Sverige – Filippinerna, 5-1
VM 2023: Sverige – Sydafrika, 2-1
VM 2023: Sverige – Italien, 5-0

Argentinas formkurva

Precis som Sverige hade Argentina en mycket lyckad samling i februari. Laget reste till Nya Zeeland för ett läger där de lyckades besegra såväl Chile som värdnationen för mästerskapet – detta dubbelt upp till och med. Ett av mötena ägde till och med rum på Waikato Stadium där den stundande kampen mot Sverige kommer att spelas. I april tog emot Venezuela för dubbla matcher på hemmaplan som resulterade i en förlust på straffar samt en seger där man nollade motståndarna precis som tidigare under säsongen. Argentina har sedan börjat VM ganska knackigt trots att man vände underläge till oavgjort mot Sydafrika.

Feb 2023: Argentina-Chile 4-0
Feb 2023:
Nya Zeeland-Argentina 0-1
Feb 2023: Nya Zeeland-Argentina 0-2
April 2023: Argentina-Venezuela 1-2 efter straffar
April 2023: Argentina-Venezuela 3-0
Juli 2023: Argentina-Peru, 4-0
VM 2023: Argentina – Italien, 0-1
VM 2023: Argentina – Sydafrika, 2-2

Sveriges trupp till VM 2023

>> Här hittar du den kompletta truppen

Argentinas trupp till VM 2023

>> Här hittar du den kompletta truppen

Lagens tidigare meriter

Sverige
Med fyra VM-medaljer (1 silver och 3 brons) är Sverige ett av de mer framgångsrika lagen i VM-sammanhang. Olympiska silver från 2016 som 2021 är andra meriter värda att nämna.

Argentina
Laget har tre tidigare världsmästerskap i bagaget, men går in i turneringen i jakten på sin första matchseger. På kontinental nivå har det gått betydligt bättre, där Argentina tagit flera titlar i Copa America Feminina.

Sveriges fotbollshistoria mot Argentina

Det finns endast ett tidigare möte mellan de här två landslagen. Denna match ägde rum för ganska exakt 15 år sedan och i ett liknande forum som nu. Med i den svenska startelvan fanns en mängd stora namn, däribland den nuvarande kaptenen Caroline Seger som då gjorde sitt tredje mästerskap med laget.

Vi de Olympiska spelen i Peking återfanns både Sverige och Argentina i grupp E. Sverige hade inlett turneringen med en tung förlust mot hemmanationen samtidigt som Argentina fallit mot det kanadensiska laget. Mötet mellan lagen blev därmed otroligt viktigt för att kunna bli ett av de tre lag som avancerade till slutspelet.

Efter en mållös första halvlek kunde Nilla Fischer göra matchens enda mål som därmed gav Sverige tre välbehövliga poäng. Argentina följde upp förlusten med en ny sådan mot Kina samtidigt som Sverige fann ny energi och tog en ytterligare seger mot Kanada.

Sveriges tidigare resultat mot Argentina

9 augusti 2008, OS-gruppspel: Sverige-Argentina 1-0 (Nilla Fischer)


Borussia Dortmund - Real Madrid