Foto: Bildbyrån

Precis som så många andra fotbollsturneringar har Copa América, som var tänkt att spelas under förra sommaren, fått nya datum. Istället kommer en ny Sydamerikan mästare att krönas nu i sommar, närmare bestämt i samma veva som Europa kröner sin. 13 juni till 10 juli är datumen som gäller, men nu har mästerskapet stött på ytterligare problem. 

Copa América håller plats för totalt 12 landslag trots att det endast finns 10 nationer som är medlemmar i det Sydamerikanska fotbollsförbundet. De två extra-platserna hålls öppna för lag ifrån hela världen och den här gången är det Qatar och Australien som blivit inbjudna till att delta.

Dock sätter förändringar i spelschemat för VM-kvalet käppar i hjulet för lagens medverkan. Det asiatiska kvalet har nu fått nya datum och nästa gruppspelsomgång kommer därmed äga rum i början av juni 2021. I och med detta har Qatar och Australien meddelat att de inte kommer att medverka i det Sydamerikanska mästerskapet.

”Det är med stor besvikelse som Australien inte kan medverka i Copa América 2021. Tyvärr har den internationella fotbollskalendern, inklusive vårat schema för VM-kvalet, påverkats hårt av Covid-19 pandemin under de senaste 12 månaderna.”, sa James Johnson på Australienska Fotbollsförbundets hemsida.

Qatar uppger samma skäl för sitt avhopp, trots att laget som värdnation redan är klara för världsmästerskapet. Istället kommer laget inofficiellt delta i Europas kval, där de spelar träningsmatcher mot lagen i grupp A.

Det återstår nu att se om två nya lag har möjligheten att fylla dessa platser, eller om mästerskapet får spelas enbart mellan de inhemska landslagen. Detta har inte skett sedan 1991.

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här


Borussia Dortmund - Real Madrid