Foto: Bildbyrån

Igår blev det klart att Sverige kommer att spela playoff till VM i Qatar 2022. Nedan går vi igenom förutsättningarna inför det europeiska playoffspelet i mars nästa år.

Sverige förlorade mot Spanien igår på bortaplan och missade därmed chansen att gå direkt till VM utan fortsatt kvalspel. För svensk del så väntar nu playoffspel i mars nästa år. Där måste Sverige vinna två matcher för att gå vidare till VM.

Playoffspelet till VM är uppdelat i tre olika slutspelsträd med fyra lag i varje ”träd”. Lagen lottas in i olika semifinaler, där man måste vinna för att gå vidare till playoff-finalerna. Det kommer att spelas tre stycken playoff-finaler där vinnarna i varje final går vidare till VM.

Sverige kan bli seedade som en av de sex bästa grupptvåorna. Det innebär i sådana fall att man får spela semifinalen på hemmaplan och får på så sätt en fördel.

När lottas playoff till VM?

Lottningen till playoff sker den 26 november. Då kommer de tolv kvalificerade lagen att få sina inledande motståndare samt potentiella finalmotståndare.

Hur spelas playoff till VM?

Tolv lag delas upp i tre olika slutspelsträd: A, B och C. De fyra lagen som hamnar i träd A kommer endast att kunna möta varandra. På varje sida så spelas två semifinaler mellan ett seedat lag och ett oseedat lag. Det seedade laget får fördel av hemmaplan i semifinalen. Vinnarna av semifinalerna i träd A kommer att ställas mot varandra i final. Detta gäller även vinnarna av semifinalerna i träd B och C.

I klartext: Om Sverige hamnar i träd A tillsammans med tre andra länder, så kommer man endast att kunna möta något av dessa tre länder i en potentiell playoff-final. Tre länder ska avancera till VM utifrån tre olika slutspelsträd.

Var spelas playoff till VM?

Matcherna kommer att spelas i de aktuella länderna. Om Sverige blir seedat som en av sex bästa grupptvåor så kommer semifinalen att spelas på Friends Arena. Om Sverige inte blir seedat så spelas semifinalen på bortaplan. Än är det oklart om finalen spelas på hemma- eller bortaplan.

Vilka länder är klara för playoff?

I skrivande stund så är åtta av tolv länder klara för playoff, Sverige är ett av dem. Portugal och Ryssland är klara som seedade grupptvåor redan och kan räkna med en semifinal på hemmaplan. Förutom detta så är Skottland och Nordmakedonien klara i egenskap av grupptvåor från VM-kvalet. Österrike kniper en av två platser från Nations League där man vann sin grupp, men missade att sno åt sig en plats i VM-kvalgruppen. Även något av Tjeckien och Wales kommer att knipa åt sig en sådan plats beroende på resultatet i deras grupp men de båda är redan klara för playoff. Frågan är bara vilket lag som seedas och inte.

Klara för playoff:
Portugal
Ryssland
Sverige
Tjeckien
Wales
Skottland
Nordmakedonien
Österrike

Inväntar:
Grupptvåan i Grupp C
Grupptvåan i Grupp D
Grupptvåan i Grupp G
Grupptvåan i Grupp I

Seedningen i VM-playoff

De sex bästa grupptvåorna (räknat utifrån poängsnitt) från VM-kvalet i Europa kommer att bli seedade. Det innebär att man har fördel av att få spela semifinalen i playoff på hemmaplan. Redan nu så är Ryssland och Portugal klara som seedade i den första potten till lottningen. Sverige kommer med stor sannolikhet att också bli seedade och därmed på hemmaplansfördel i semifinalen.

I semifinal så kommer alltså ett seedat lag att ställas mot ett oseedat lag. Först i final så kan två seedade lag få möta varandra.

Klara seedade lag:
Portugal
Ryssland

Klara oseedade lag:
Nordmakedonien
Österrike

Seedade lag just nu:
Sverige
Wales

Oseedade lag just nu:
Skottland
Tjeckien

När spelas playoff till VM?

Semifinalerna i playoff kommer att spelas den 24 och 25 mars. Finalerna spelas den 28 och den 29 mars. Efter det har samtliga europeiska avancemang till VM blivit klara.

Europeiska lagen som är klara för VM

Tyskland
Danmark
Serbien
Spanien
Frankrike
Belgien
Kroatien

Ytterligare tre gruppvinnare från VM-kvalet blir klara för VM i dagarna.


Borussia Dortmund - Real Madrid