VM 2030 för herrlandslag blir speciellt. Mästerskapet spelas på tre olika kontinenter och i sex olika länder. FIFA har nu förklarat hur man löser resandet för de berörda lagen.

I början av oktober meddelade FIFA att man beslutat att lägga fotbolls-VM 2030 för herrar i tre olika länder initialt då Portugal, Spanien och Marocko blir officiella värdländer. Men med ett 100-årsjubileum på agendan sedan det första världsmästerskapet 1930 kommer också FIFA att addera tre VM-matcher i Sydamerika och närmare bestämt Argentina, Uruguay och Paraguay. Detta innebär att mästerskapet kommer att spelas på tre olika kontinenter även om matcherna i Sydamerika blir ett fåtal.

Beslutet från FIFA har fått folk att höja på ögonbrynen en aning och fotbollsvärlden undrar hur logistiken kommer att se ut. Men nu har FIFA åtminstone kommenterat reseproblemet för de aktuella och berörda landslagen som kommer att spela sina premiärmatcher i de sydamerikanska länderna. Dessa berörda nationer (sex stycken) kommer att få 5-6 resdagar/vilodagar mer än övriga nationer efter premiären och in till match två i gruppspelet.

Spelschemat för FIFA World Cup 2030 kommer att vara unikt anpassat för att ge ytterligare och tillräckligt många dagar mellan matcherna för de lag som är involverade i firandet av hundraårsjubileet att resa, vila, anpassa sig och förbereda sig. Det planerade schemat kommer att ge cirka 11 till 12 dagar för resa och vila före den andra matchen, för de sex lag som spelar premiärerna i Sydamerika, med cirka fem till sex dagar för resa och vila för de övriga sex gruppmotståndarna och alla andra deltagande lag. De tre matcher som spelas i Sydamerika kommer att tidigareläggas till några dagar före de officiella öppningsmatcherna i FIFA World Cup, som kommer att spelas i Marocko, Portugal och Spanien”, skriver FIFA på sin hemsida.

Det blir alltså 11-12 dagars vila mellan premiären och omgång två för de lag som kommer att få äran att spela matcher för att fira hundraårsjubileet för FIFA Fotbolls-VM. Det blir också inofficiella premiärmatcher innan den riktiga invigningen (som hålls i Spanien, Portugal eller Marocko). Nedan listar vi de datum som FIFA redovisat, preliminärt.

Vi kallar grupperna som spelar i Uruguay, Argentina och Paraguay för Grupp 1, Grupp 2 och Grupp 3 för att förtydliga nedan. Inga grupper har tilldelats några lag ännu.

  • Lördag-söndag 8-9 juni 2030: Hundraårsfirande och premiärmatcher i Montevideo (Uruguay), Argentina och Paraguay. Detta inkluderar sex lag i Grupp 1, Grupp 2 och Grupp 3 (två lag från varje grupp).
  • Torsdag-fredag 13-14 juni 2030: Öppningsceremoni och öppningsmatch(er) för FIFA World Cup 2030.
  • Lördag-söndag 15-16 juni 2030: Premiärmatcherna för de övriga lagen i Grupp 1, Grupp 2 och Grupp 3. Spelas i Spanien, Marocko eller Portugal.
  • Fredag-lördag 21-22 juni 2030: Omgång 2 för alla lag i Grupp 1, Grupp 2 och Grupp 3.
  • Söndag 21 juli 2030: VM-final

Borussia Dortmund - Real Madrid