Herrarnas fotbolls-VM år 2030 kommer att spelas i tre olika världsdelar. Marocko, Portugal och Spanien står som värdar till mästerskapet medan Uruguay, Argentina och Paraguay får en varsin öppningsmatch i mästerskapet. Detta bekräftar FIFA på sin hemsida.

Det har varit många bud om VM 2030. Sedan tidigare har fyra sydamerikanska nationer ansökt om ett gemensamt värdskap, även Saudiarabien har varit inblandade i förberedelse till ansökan och för exakt ett år sedan gick Ukraina, Spanien och Portugal ihop för att ansöka om arrangörsskapet till mästerskapet. I mars månad ändrades dock det faktumet och afrikanska Marocko kom in i bilden istället och ansökt med länderna från den iberiska halvön. Och nu står det klart att Spanien, Portugal och Marocko blir värdländer.

FIFA meddelar på sin hemsida att trion är de enda som lagt in en formell ansökan och kommer därmed få arrangera mästerskapet 2030, detta ska bara officiellt klubbas igenom på FIFA:s årliga kongress 2024.

– FIFA-rådet har enats om att det enda budet för att arrangera VM 2030 är budet från Marocko, Spanien och Portugal. Två kontinenter, Afrika och Europa, blir förenade. Inte bara i firandet av fotboll utan också genom att tillhandahålla en unik social- och kulturell sammanhållning, säger FIFA-presidenten Gianni Infantino i samband med beslutet.

Förutom att afrikanska Marocko och europeiska Portugal och Spanien ska vara värdar för mästerskapet så planerar FIFA för att göra något ännu mer ovanligt. Tre premiärmatcher ska nämligen läggas i Sydamerika och närmare bestämt Uruguay, Paraguay och Argentina. Det kommer dessutom anordnas en fest i Uruguays huvudstad Montevideo för att fira att den första VM-matchen i herrarnas fotboll spelades just där för 100 år sedan.

– År 2030 kommer vi sätta ett unikt globalt fotavtryck med tre kontinenter – Afrika, Europa, Sydamerika – och sex länder – Marocko, Portugal, Spanien, Argentina, Paraguay och Uruguay – som välkomnar och förenar världen samtidigt som vi firar det vackra spelet, hundraårsjubileet och fotbolls-VM, avslutar Gianni Infantino.

Portugal, Spanien och Marocko kommer garanterat bli direktkvalificerade. Det kan även bli så att Uruguay, Paraguay och Argentina får gratisplatser till VM på grund av sina öppningsmatcher, något som Sky Sports och The Athletic rapporterat om.

Värdnationer VM 2030

Spanien (värdnation)
Marocko (värdnation)
Portugal (värdnation)
Uruguay (värd för öppningsmatch)
Paraguay (värd för öppningsmatch)
Argentina (värd för öppningsmatch)