En lång turnering för afrikanska landslag är nu till ända. Som vinnare står till slut Senegal, som nu har vunnit de Afrikanska mästerskapen för första gången i landets historia. 

Under söndagskvällen så avgjordes Afrikanska mästerskapen 2021 (uppskjutet ett år), den afrikanska motsvarigheten till Europamästerskapet. Inför gårdagen så hade kontinentens två bästa lag under turneringen tagit sig till final. Egypten mot Senegal. Liverpool-stjärnorna Mohamed Salah mot Sadio Mané.

Det var den sistnämnda i stjärnduon som skulle dra det längsta strået. Finalmatchen var ingen sprakande tillställning utifrån ett målperspektiv. Efter 90 spelade minuter så stod det 0-0 och efter 30 minuters förlängning samma sak.

Finalen i Afrikanska mästerskapen gick då till straffar, där allt skulle avgöras. I straffläggningen så blev Premier League-duon Edouard Mendy och Sadio Mané hjältar för Senegal. Den förstnämnda, målvakt i Chelsea till vardags, räddade ett par straffar för att ge det slutgiltiga avgörandet till Sadio Mané. Under den ordinarie matchtiden så hade Liverpool-stjärnan chansen att sätta dit 1-0 på straff men bommade. Men när han fick chansen igen under straffläggningen så var det inga tveksamheter.

Sadio Mané skickade sitt Senegal till den första titeln i Afrikanska mästerskapen någonsin. Senegal, som är en stornation inom den afrikanska fotbollen, har aldrig vunnit turneringen sedan dess uppstart 1957. Men nu 2022 så vinner man alltså Afrikanska mästerskapen. Turneringen skulle ha spelats 2021 men är uppskjuten till 2022.

Pris som turneringens bästa spelare gick till just Sadio Mané som under turneringen bar sitt land på sina axlar. Pris som bästa målvakt gick till Edouard Mendy. Kameruns Vincent Aboubakar gjorde flest mål i turneringen med sina åtta.


Borussia Dortmund - Real Madrid