De afrikanska mästerskapen 2023 (spelas 2024) närmar sig sitt slut i Elfenbenskusten. De fyra bästa lagen återstår, där spelschemat till semifinalerna nu är officiellt. Se det nedan.

Det har varit ett otroligt mästerskap i Elfenbenskusten hittills där Afrikanska Mästerskapet för herrlandslag spelats i januari/februari. Efter att åtta nationer intagit kvartsfinalerna kunde det konstateras att inget av de åtta nationerna spelade kvartsfinal för två år sedan, något som sätter fingret på en bredd på kontinenten. Nu när kvartsfinalerna spelats fortsätter mästerskapet att charma oss.

Nigeria besegrade Angola i sin kvartsfinal och är klara för semifinal mot Sydafrika, ett sydafrikanskt landslag som behövde straffläggning för att besegra Kap Verde. Sydafrika gjorde två mål i straffläggningen men det räckte mot ett Kap Verde som missade fyra av fem straffar. I den andra semifinalen spelar Demokratiska Republiken Kongo mot hemmanationen Elfenbenskusten. DR Kongo imponerade mot Guinea och vann med 3-1 efter att vänsterbacken Arthur Masuaku stått för en häftig frispark för att spika slutsiffrorna. Kongo möter nu alltså Elfenbenskusten, ett lag som varit uträknat ända sedan premiären.

Värdnationen tog bara tre poäng i gruppspelet och gick vidare som den fjärde bästa trean, man sparkade dessutom sin förbundskapten under gruppspelet. Sedan låg man under i hela matchen mot Senegal innan Franck Kessie kvitterade i slutminuterna för att ge Elfenbenskusten chansen att vinna åttondelen efter en straffrysare. I kvartsfinalen mot Mali stod det 0-0 i 70 minuter innan Malis Nene Dorgeles gav nationen ledningen i matchminut 71. Elfenbenskusten såg slagna ut i 20 minuter men man gav sig inte, i den 90:e minuten kvitterade Simon Adingra till 1-1 och tog matchen till förlängning. Väl i förlängningen dröjde det 30 minuter (av 30 möjliga) innan Oumar Diakité på ett osannolikt sätt skickade Elfenbenskusten till semifinal i sitt hemmamästerskap. Man har varit uträknade hela turneringen men har inte velat se sig knockas.

Nu väntar semifinal mot DR Kongo på onsdagen den 7 februari alltså, med avspark 21:00. Dessförinnan spelar Nigeria mot Sydafrika med start 18:00 svensk tid.

Afrikanska Mästerskapen sänds i Sverige på Viaplay.

Resultat kvartsfinalerna

Nigeria – Angola, 1-0

DR Kongo – Guinea, 3-1

Mali – Elfenbenskusten, 1-2 e.förl

Kap Verde – Sydafrika, 0-1 e.str

Semifinalerna i det Afrikanska mästerskapet

Spelas onsdagen 7 februari 2024. Matcherna är angivna i svensk tid.

Semifinal 1: (Viaplay)
Nigeria – Sydafrika
18:00

Semifinal 2: (Viaplay)
Elfenbenskusten – DR Kongo
21:00


Borussia Dortmund - Real Madrid