En av svensk idrotts största framgångar kom 1994 när herrlandslaget i fotboll tog VM-brons i USA. För att hamna i just matchen om tredjepris istället för VM-final fick Sverige se sig besegrade av Brasilien i semifinalen med 0-1. Nedan ger vi er en tillbakablick till VM-semifinalen 1994.

I nästa vecka börjar VM-semifinalerna för de fyra återstående lagen i VM 2022. Med ett par matchfria dagar kan vi nu blicka framåt mot en häftig avslutning på VM i Qatar men också blicka tillbaka. För 28 år sedan (och lite till) spelade Sverige sin senaste VM-semifinal i fotboll. Landslaget, som hade stått för en bragd genom att bara komma till semifinal ställdes mot stora starka Brasilien. ”Brassarna” var absoluta förhandsfavoriter i turneringen och bars fram av sina storstjärnor Romario och Bebeto, en duo som tillhörde absoluta världsklass på den tiden.

Lagen hade mötts redan i gruppspelet där man spelade oavgjort (1-1), vilket gjorde semifinalen i VM lite oviss. Brasilien var visserligen stora favoriter i mötet, i och med att Sverige hade kommit lite underifrån och skapat succé i USA. Semifinalen sparkades igång den 13 juli 1994 med avspark 16:30 lokal tid i Pasadena. Rose Bowl, som arenan i Pasadena hette, fyllde upp 84 569 personer på läktarna.

De tillresta fick se ett Brasilien komma ut med ett högt bolltempo inledningsvis. Brasilien skapade ett par målchanser under den första kvarten med en farlig frispark och ett skott utanför bland annat. Sveriges låga försvarsspel neutraliserade sedan brassarna under drygt tio minuter innan Brasilien skapade två drömlägen igen. Superstjärnan Romario fintade sig förbi Joachim Björklund, Roger Ljung och Thomas Ravelli och hade öppet mål för att rulla in ledningen för Brasilien, men en hemåtjagandes Patrik Andersson kunde rädda bollen på mållinjen. Anderssons rensning hamnade mitt på Mazinho som i sin tur, på ett helt otroligt sätt, sköt utanför mål istället för i detsamma. Tuff inledning för Sverige där Brasilien dominerade inledningsvis.

Blågult ville skapa egna saker offensivt. När man var på väg att kombinera sig fram saknades den lilla spetsen, och istället fick man se sig kontrade på från ett snabbt Brasilien. Efter dryga halvtimmen skapade Bebeto och Romario ett farligt läge på en kontring där den sistnämnda inte kunde överlista Ravelli den gången. Sverige fick en tung första halvlek men behöll nollan intakt till 0-0 i halvtidspaus.

I den andra halvleken dröjde det drygt 20 minuter innan Sverige åkte på en rejält tung smäll. Lagkaptenen och mittfältsmotorn Jonas Thern fick ett direkt rött kort när han var sen in i en tackling och stämplade en brasiliansk spelare. Den colombianske domaren José Torres Cadena visade inga tecken på ånger när han visade ut Thern från VM-semifinalen. Nu behövde Sverige spela med en man mindre, mot ett redan dominant Brasilien.

Förbundskapten Tommy Svensson valde att byta ut Martin Dahlin och sätta in Stefan Rehn för att få in en renodlad mittfältare efter utvisningen. Sverige låg fortsatt lågt i försvaret, men skötte sig också väldigt bra. Ett kompakt och tajt Sverige gjorde det hyfsat svårt för Brasilien att hitta målchanser i andra halvlek. I den 80:e minuten skulle dock Sverige få se ett brasilianskt mål bryta det mållösa läget i matchen. Ett perfekt inlägg från höger mötte Romarios panna i straffområdet som inte gjorde några misstag när han nickade in 1-0 för Brasilien bakom Thomas Ravelli i det svenska målet.

Sverige fick tio ordinarie minuter och två tilläggsminuter på sig att hitta en kvittering. Men det numerära underläget och en svensk trötthet hindrade ett kvitteringsmål. Sverige fick aldrig någon slutforcering som resulterade i 1-1 och Blågult fick istället se sig besegrade av sin överman.

Brasilien blev klara för VM-final medan Sverige i sin tur fick sikta in sig på bronsmatch tre dagar senare. Både Brasilien och Sverige skulle få fira allra mest under medaljmatcherna. Sverige vann som bekant sin bronsmatch mot Bulgarien med hela 4-0 och tog ett VM-brons som för evigt kommer vara inskrivet i den svenska fotbollshistorien. Brasilien å sin sida vann VM-finalen mot Italien på straffar.

Brasilien – Sverige, 1-0 (0-0)

’80 1-0 Romario

Gula kort:
Zinho (BRA)
Roger Ljung (SVE)
Tomas Brolin (SVE)

Röda kort:
Jonas Thern (SVE)

Startelvor

Brasilien

Förbundskapten: Carlos Alberto Parreira

Taffarel

Aldair, Branco, Jorginho, Marcio Santos

Dunga (K), Mauro Silva, Mazinho (ut ’46), Zinho

Bebeto, Romario

Inhoppare:
Rai (’46)

Sverige

Förbundskapten: Tommy Svensson

Thomas Ravelli

Roland Nilsson, Patrik Andersson, Joachim Björklund, Roger Ljung

Klas Ingesson, Håkan Mild, Jonas Thern (K), Tomas Brolin

Kennet Andersson, Martin Dahlin (ut ’68)

Inhoppare:
Stefan Rehn (’68)