Under förra veckan tog FIFA beslut kring de stundande trupperna som kommer att tas ut till världsmästerskapet i Qatar. Vanligtvis kan vi förvänta oss en trupp bestående av 23 spelare inför ett mästerskap. Nu kommer vi istället kunna se en uppställning med 26 namn.

Den bakomliggande anledningen till beslutet är den ovanliga tidpunkten för mästerskapet. I november och december är majoriteten av världens fotbollsligor i full gång, vilket gör att klubbarna drabbas hårt om de tappar ett stort antal spelare under den dryga månad som VM spelas. Men även pandemin och risken för en ny våg till hösten sägs vara en ytterligare parameter som vägts in. Under EM i fjol valde UEFA att ta ett liknande besked, vilket välkomnades av många.

Dessutom kommer alla spelare i truppen få sitta på bänken under matchen. Förbundskaptenerna behöver alltså inte välja bort spelare som får se matchen från läktaren, utan alla finns tillgängliga för spel i varje match.

Även den preliminära lista som tränarna tar fram innan VM-trupperna spikas utökas rejält. Nu får hela 55 spelare tas med in i spekulationerna kring de slutliga laguppställningarna. Tidigare var det endast 35 namn som fick tas med. Ett datum har även satts till när samtliga VM-trupper måste vara uttagna – den 20 oktober.

Spelarna får spela matcher med klubblagen fram till den 13 november, innan klubbarna måste släppa spelarna till landslaget. Detta datum är ändock relativt sent med tanke på att turneringen startar endast fem dagar senare.


Borussia Dortmund - Real Madrid