Foto: Bildbyrån

Vid varje ny upplaga utav mästerskapet har det förekommit ett eller flera landslag som aldrig tidigare lyckats kvala sig in. Många brukar tippa dessa lag som underdogs, men det har flera gånger hänt att lagen överraskat många och tagit sig en bra bit i turneringen.

Årets debutanter var Panama och Island, som båda placerade sig sist i sina VM-grupper. Panama lyckades inte få med sig poäng i någon utav sina matcher, men kunde göra mål på såväl Tunisien som England. Det nordiska landslaget var i sin tur med i kampen om gruppens andra slutspelsplats ända in i det sista, men föll till slut mot Kroatien.

Historiska VM-debutanter

Störst antal nya lag hade VM 1934, när turneringen skulle hållas för andra gången. Efter den stora succé som turneringen blev fyra år tidigare var det en stor mängd lag som ville vara med och hela 10 nya nationer deltog därmed. Bland dessa fanns Italien, som gick hela vägen till ett guld.

Två ytterligare gånger har debutanter lyckats ta hem medaljer i VM och då har det handlat om valören brons. 1966 var Portugal med i sitt första mästerskap, där man först tog sig igenom gruppspelet med tre raka segrar. I kvartsfinalen slog man sedan ut Nordkorea, men fick se sig besegrade utav England i semin. I matchen om bronset fick man dock revansch när man vann över Sovjetunionen med 2-1.

Även Kroatien gjorde ett strålande framträdande när man deltog i fotbolls VM för första gången som enskild nation. Som tvåa i sin grupp gick man till slutspel, där man slog ut både Rumänien och Tyskland. I semin tog det stopp mot Frankrike, men en 2-1 seger mot Nederländerna räckte till ett brons.

Andra nationer som tog sig till ett slutspel i sin VM-premiär är Ukraina, Senegal, Irland, Nordirland, Sovjetunionen, Wales och Cuba, som alla placerade sig i turneringens topp-åtta.

Debutanter i kommande turneringar

Redan nu vet vi att det blir minst en helt ny nation som deltar i nästkommande världsmästerskap. Värdnationen Qatar har nämligen inga tidigare VM-meriter och kommer därmed göra debut på hemmaplan. Även till VM 2026 kan vi räkna med ett antal nya nationer, då antalet VM-platser ökar från 32 till 48.

Sofie Hansson