Sverige missade att ta en plats i VM-slutspelet under gårdagen. Men under samma kväll kunde ett flertal andra nationer fira ett avancemang till vinterns turnering i Qatar. Hela 29 av de 32 platserna är nu fyllda inför fredagens spännande VM-lottning. Här kommer en summering av VM-kvalet för samtliga kontinenter. 

Europa

Polen och Portugal ansluter till de övriga europeiska lagen som knep en VM-biljett i kvalets gruppspel. Detta efter lagens respektive 2-0 segrar mot Sverige och Nordmakedonien.

I juni kommer det sista laget från vår kontinent att plockas fram, när Skottland och Ukraina spelar sin playoffmatch där segraren sedan avancerar till den direkt avslutande kampen mor Wales.

VM-klara lag från Europa: Tyskland, Danmark, Frankrike, Belgien, Kroatien, Spanien, Serbien, England, Schweiz, Nederländerna, Polen och Portugal

Afrika

Tio lag klev in i den avrundande delen av kvalet, där de första playoffmötena ägde rum i förra veckan. Här lyckades Algeriet, Tunisien och Egypten ta övertaget efter att ha vunnit sina möten, samtidigt som de två resterande matcherna slutade oavgjort.

När returmatcherna spelades under gårdagen kunde Marocko vinna över Kongo med 4-1, samtidigt som Tunisiens mål i den första matchen räckte för att ta laget till världsmästerskapet. Dubbelötena mellan Algeriet och Kamerun samt Nigeria och Ghana slutade oavgjort, men här belönas Kamerun och Ghana med varsin VM-biljett då de gjorde flest mål på bortaplan.

Kampen mellan Senegal och Egypten fick i sin tur avgöras på straffar, då bägge lagen gjorde varsitt mål på hemmaplan under matcherna. Sadio Manes fullträff på den femte straffen gav Senegal ett försprång som motståndarna inte kunde ta igen och laget knep därmed Afrikas sista VM-plats

VM-klara lag från Afrika: Marocko, Ghana, Senegal, Tunisien och Kamerun

Asien

Redan i förra veckan stod det klart att det blev Japan och Saudiarabien som anslöt till redan kvalificerade Sydkorea och Iran, som alla slutade i topp två av de asiatiska kvaltabellerna. Lagen som hamnar på tredjeplats i de två grupperna går vidare till kvalets sista del i juni, där vinnaren avancerar till det interkontinentala kvalet.

Australien var på förhand klar för denna kamp och under gårdagen stor det klart vilka deras motståndare blir. Förenade Arabemiraten kunde i och med sin seger mot Sydkorea knipa tredjeplatsen i grupp B, samtidigt som konkurrerande Irak fick nöja sig med en poäng i mötet med Syrien.

VM-klara lag från Asien: Iran, Sydkorea, Japan och Saudiarabien

Kan fortfarande kvalificera sig: Australien och Förenade Arabemiraten. Lagen möts i en direkt avgörande matchen i Doha den 7 juni, varifrån vinnaren får möta Peru i det interkontinentala kvalet.

Nord- och Centralamerika

Först under morgondagen spelas de allra sista matcherna i Nord- och Centralamerikas kvalificering, men redan nu har de tre högst placerade laget intagit ett försprång som ingen kan passera. Det blir i och med detta Kanada, USA och Mexiko – de tre värdnationerna för nästkommande VM, som tar varsin plats i VM 2022.

Kanada blev klara för sitt andra VM någonsin redan i förra veckan efter det oavgjorda mötet med Mexiko. För Mexiko och USA var det gårdagens segrar mot Honduras och Panama som fastställde saken. Fjärdeplacerade Costa Rica kommer få en ny chans att nå em VM-plats i det interkontinentala kvalet i mitten av juni.

VM-klara lag från Nordamerika: Kanada, USA och Mexiko

Kan fortfarande kvalificera sig: Costa Rica, ställs mot Salomonöarna eller Nya Zeeland i det interkontinentala kvalet.

Oceanien

Oceaniens kvalturnering har pågått under på plats i Qatar under de senaste veckorna och nu är det endast två lag kvar i kampen om kontinentens enda chans till VM-spel. Salomonöarna och Nya Zeeland vann båda sina respektive grupper och avancera till semifinal där de slog ut Papa Nya Guinea och Taihiti. Idag gör lagen upp i turneringens final, där vinnaren tar plats i det interkontinentala kvalet.

Kan fortfarande kvalificera sig: Nya Zeeland och Salomonöarna, lagen möts i en direkt avgörande match klockan 19:00 svensk tid. Vinnaren går till det interkontinentala kvalet mot Costa Rica i juni.

Sydamerika

Brasilien och Argentina var två av de första lagen som kunde boka sina biljetter till Qatar, då man redan i november innehöll ett så pass stort försprång i kvaltabellen. I förra veckan kunde både Uruguay och Ecuador räkna in sig till denna skara.

Gårdagens kvalavslutning var därför inte avgörande för direktplatserna, men ack så viktiga för att avgöra vem som skulle knipa femteplatsen som leder till interkontinentalt kval. Peru, Colombia och Chile var lagen som fortfarande hade möjligheten att nå denna plats, där de sista matcherna resulterade i segrar för de två förstnämnda. Detta gjorde att Peru klättrade upp på 24 poäng, endast en mer än Colombia och därmed tog kontinentens sista möjlighet till VM-spel.

VM-klara lag från Sydamerika: Brasilien, Argentina, Uruguay och Ecuadir

Kan fortfarande kvalificera sig: Peru, ställs mot Australien eller Förenade Arabemiraten i det interkontinentala kvalet.


Arsenal - Wolverhampton Wanderers