Precis som vid tidigare Världsmästerskap i fotboll har en unik boll tagits fram för att användas under turneringen. Al-Rihla är namnet på den officiella matchbollen för fotbolls VM 2022.

Namnet Al Rihla betyder ”resan” på arabiska och designen ska ha inspirerats av arkitekturen i värdnationen Qatar. Tidigare var fotbollarna alltid uppbyggd av fem- och sexkantiga former, något som utvecklats en del under de senaste åren. Den här gången är det istället trianglar och diamantformer som bygger upp VM-bollen. Dessa i en vit bas dekorerade med röda, gula och blåa toner.

Som så många gånger tidigare är det Adidas som ligger bakom utvecklingen bollen, som denna gång säljs i flera olika utföranden. Förutom att du kan köpa bollen i olika storlekar finns den även i flera specialdesignade färger, bland annat en chock-rosa och en orange.

Detta är även den första bollen med den nyligen utvecklade Speedshell-innovationen, som ska hjälpa bollen att få till en bättre fart och rotation. Dessutom har den en CTR-kärnan som ska ge en förbättrad precision.

I videon nedan har Unisport testat bollen och berättar dessutom mer om dess egenskaper.

Köp VM-bollen hos Unisport


Borussia Dortmund - Real Madrid