En helt otrolig VM-final är till ända. Efter en sen vändning av Frankrike under ordinarie matchtid, två mål i förlängningen, och ett avgörande på straffar är till slut Argentina världsmästare efter 4-3 i VM-finalen. VM-titeln är landets tredje i historien. Detta efter en helt makalös match där Kylian Mbappé blev tremålsskytt och Lionel Messi tvåmålsskytt bland annat. Gonzalo Montiel avgjorde matchen i straffläggningen.

Under söndagen den 18 december 2022 spelades VM-finalen i fotboll emellan Argentina och Frankrike i Qatar. Något av länderna skulle kliva upp i VM:s medaljliga genom att ta sitt tredje VM-guld i historien. Mycket av förhandssnacket handlade dessutom om Lionel Messi mot Kylian Mbappé där den sistnämnda jagade sitt andra raka VM-guld medan Messi jagade sitt allra första i historien.

Drygt 90 000 åskådare fyllde Lusail Stadium i Qatar, där merparten till synes var argentinsk. Ljudnivån inledningsvis var väldigt hög, och nationalsångerna inför VM-finalen gav säkerligen många fotbollsälskare rysningar.

Argentina började matchen allra bäst under den första kvarten och ägde mer boll och pressade Argentina en aning. Ett par argentinska skott inledningsvis blev inte alltför farliga dock. Efter 21 spelade minuter skulle den fina argentinska starten bära frukt när Ousmane Dembelé satte krokben på Angel Di Maria i straffområdet. Det gav Lionel Messi chansen att ge Argentina ledningen från elva meter. En av världshistoriens bästa spelare någonsin gjorde inte heller några misstag när han lurade ned Hugo Lloris i det ena hörnet och placerade straffen i det andra. 1-0 till Argentina efter 22 minuter efter Lionel Messis sjätte mål i VM-turneringen. Messi gick med målet upp i ensam skytteligaledning.

Tolv minuter efter ledningsmålet kom nästa mål för ett övertygande Argentina. Lionel Messi var en del av målet när han tillsammans med Julian Alvarez och Alexis MacAllister klapp-klappade sig igenom centralt. Den sistnämnda sprang sedan på djupet och serverade i sin tur Angel Di Maria som rullade in 2-0 för Argentina. Ett fantastiskt mål från Argentinas sida, som fullständigt dominerade första halvlek.

Frankrikes förbundskapten Didier Deschamps var inte nådig i sin signal ut till spelarna. Med fyra minuter kvar av ordinarie halvlekstid bytte Deschamps ut Olivier Giroud och Ousmane Dembelé till förmån för Randal Kolo Muani och Marcus Thuram för att väcka ett Frankrike som inte visat någonting i första halvlek.

Den första halvleken slutade 2-0 till Argentina, en halvlek där Frankrike inte ens var nära. Klasskillnad under första 45 där Argentina var bra men Frankrike var rent ut sagt dåliga.

Andra halvlek

Frankrike var trögstartade i andra halvlek, medan Argentina fortsatte spela med hög kvalitet. Tiden gick för Frankrike och efter 20 minuter hade egentligen ingenting skett i offensiv väg för Frankrike. Argentina bytte in Marcos Acuna istället för målskytten Angel Di Maria, ett byte som var defensivt.

Frankrike skapade som sagt inte speciellt mycket men fick en invit in till finalen i den 78:e matchminuten. En av inhopparna, Randal Kolo Muani, sprang sig fri och blev upphakad av Nicolas Otamendi. Den polske domaren pekade än en gång på straffpunkten men denna gång i Frankrikes favör. Frankrikes största stjärna, Kylian Mbappé, slog straffen stensäkert till 2-1 och nu levde VM-finalen på riktigt med elva minuter kvar. Mbappés sjätte mål i matchen och han klev därmed upp på delad skytteligaledning med Lionel Messi.

Det franska hoppet om ett VM-guld blev naturligtvis större av reduceringen, men hoppet skulle växa än mer. Bara en (!) minut efter Mbappés straffmål så kvitterade stjärnan för Frankrike. Efter en fin kombination med Marcus Thuram fick Kylian Mbappé ett volleyläge och stjärnan brände på med högern och satte dit 2-2. Detta efter 81 matchminuter, och den franska kvitteringen var ett faktum. Argentina var helt dominanta i 80 minuter men fick sedan se två snabba franska mål från Kylian Mbappé som gjorde VM-finalen jämn.

Argentina blev chockade av Frankrike på fler sätt och efter de två franska målen var det fransmännen som utnyttjade sitt momentum. Frankrike var helt klart det lag som pressade på för ett ledningsmål under matchens slutminuter. Åtta tilläggsminuter lades till på ordinarie matchtid där Frankrikes offensiva trio Thuram, Kolo Muani och Mbappé skapade oreda. Den bästa chansen fick dock Lionel Messi när han tog sig runt och fick ett hårt skott på mål som Hugo Lloris räddade. Några fler mål skulle det dock inte bli under ordinarie matchtid.

2-2 efter 90 spelade minuter och en helt fenomenal avslutning på andra halvlek. Dubbla mål på en och en halv minut av Frankrike kvitterade VM-finalen efter argentinsk dominans under övriga delen av matchen.

Förlängningen

Den första förlängningskvarten var ganska frejdig där båda lagen inte såg ut att tänka allt för mycket på någon straffläggning, utan både Frankrike och Argentina pressade för ett ledningsmål. Bäst chanser hade Argentina som via inhopparen Lautaro Martinez skapade två farligheter på slutet av den första kvarten.

Tre minuter in i den andra förlängningskvarten kom ett argentinskt mål. Nyss nämnde Lautaro Martinez lurade en offsidefälla och sköt ett hårt skott som Hugo Lloris avvärjde, på returen dök sedan Lionel Messi upp och satte dit 3-2 för Argentina. Messis andra mål i VM-finalen och sjunde i turneringen. Efter det argentinska målet hade Frankrike minst tolv minuter på sig att hitta en kvittering för att hålla liv i VM-finalen.

Som om spänningen inte var nog så blev det en ny straffspark i matchen. Efter 116 minuter sköt Kylian Mbappé ett skott mot mål som tog på Gonzalo Montiels arm. Den polske domaren pekade än en gång på straffpunkten där Mbappé fick chansen att slå en ny straffspark för sitt tredje mål i VM-finalen. Mbappé gjorde absolut inga misstag och satte dit 3-3 efter 117 minuter. En helt otrolig VM-final var än en gång vänd av Frankrike och deras storstjärna.

De båda målvakterna, Hugo Lloris och Emiliano Martinez, fick göra ett par rejäla räddningar vardera i slutet på förlängningen. Efter 30 minuter förlängning var dock förlängningen över till slut, en av de mer underhållande förlängningarna som man kan minnas. En fantastisk VM-final skulle få avgöras på straffar efter 3-3 efter 120 spelade minuter.

Straffläggningen

Frankrike fick inleda straffläggningen via Kylian Mbappé som gjorde mål direkt till hans tredje straffmål i matchen. Lionel Messi tog Argentinas första straff och gjorde mål även han. Kingsley Coman steg sedan fram för Frankrike i andra omgången och missade (räddades av Martinez) medan Paulo Dybala gjorde mål för Argentina. Ledning 1-2 till Argentina efter två omgångar.

Den tredje straffomgången inleddes av Aurelien Tchouameni som sköt utanför för Frankrike när Argentinas målvakt Emiliano Martinez gick rätt än en gång. Leandro Paredes gjorde sedan mål för Argentina och gav dem ledningen till 1-3 efter tre omgångar.

I den fjärde omgången gjorde Randal Kolo Muani mål för Frankrike men det blev förgäves. Gonzalo Montiel pallade för trycket när han kunde skjuta VM-guld till Argentina, och gjorde mål på sin straff.

VM-guldet 2022 är Argentinas efter en otrolig rysarfinal. Lionel Messi fick till slut den stora äran att lyfta VM-pokalen i sin sista VM-turnering. Guldet är Argentinas tredje i historien. Frankrike får i sin tur nöja sig med ett VM-silver, en medalj som läggs till i fransmännens imponerande prisskåp.

FRA: Kylian Mbappé (Mål)
ARG: Lionel Messi (Mål)
FRA: Kingsley Coman (Miss)
ARG: Paulo Dybala (Mål)
FRA: Aurelien Tchouameni (Miss)
ARG: Leandro Paredes (Mål)
FRA: Randal Kolo Muani (Mål)
ARG: Gonzalo Montiel (Mål)

Argentina – Frankrike, 4-3 e.str

’23 1-0 Lionel Messi (straff)
’36 2-0 Angel Di Maria
’80 2-1 Kylian Mbappé (straff)
’81 2-2 Kylian Mbappé
’108 3-2 Lionel Messi
’116 3-3 Kylian Mbappé (straff)
4-3 Gonzalo Montiel (avgörande straff)

Så startade Frankrike

Hugo Lloris

Jules Koundé (ut ’121), Raphael Varane (ut ’112), Dayot Upamecano, Theo Hernandez (ut ’71)

Aurelien Tchouameni, Adrien Rabiot (ut ’95)

Ousmane Dembelé (ut ’41), Antoine Griezmann (ut ’71), Kylian Mbappé

Olivier Giroud (ut ’41)

Inhoppare:
Marcus Thuram (’41), Randal Kolo Muani (’41), Kingsley Coman (’71), Eduardo Camavinga (’71), Youssouf Fofana (’95), Ibrahima Konaté (’112), Axel Disasi (’121).

Så startade Argentina

Emiliano Martinez

Nahuel Molina (ut ’91), Cristian Romero, Nicolas Otamendi, Nicolas Tagliafico (ut ’121).

Angel Di Maria (ut ’64), Rodrigo De Paul (ut ’102), Enzo Fernandez, Alexis MacAllister (ut ’115)

Lionel Messi, Julian Alvarez (ut ’102)

Inhoppare:
Marcos Acuna (’64), Gonzalo Montiel (’91), Lautaro Martinez (’102), Leandro Paredes (’102), German Pezzella (’115), Paulo Dybala (’121)


Borussia Dortmund - Real Madrid