Argentina kommer att spela semifinal i VM på tisdag mot Kroatien. Detta står klart efter att Argentina besegrade Nederländerna (3-2 efter straffar) efter en härlig rysare. Argentina tappade en tvåmålsledning i slutet av ordinarie matchtid, efter en mållös och händelserik förlängning avgjordes sedan matchen på straffar. 

Den andra kvartsfinalen i VM sparkades igång under fredagskvällen när Argentina och Nederländerna drabbades samman i ett klassiskt möte. Argentina var Sydamerikas sista hopp i jakten på en semifinalplats efter att Brasilien något förvånande åkte ut mot Kroatien bara dryga timmen inför denna kvartsfinal. Ett Kroatien som väntade i semifinal för vinnarna i detta möte.

Den första kvarten av kvartsfinalen var väldigt fysisk. Framför allt Argentina gick hårt åt i duellerna, där domare Lahoz fick ge ett par tillsägelser i inledningen. Rent spelmässigt var det Argentina som backade hem en aning under de första 25 minuterna medan Nederländerna fick äga en del boll utan att kanske hota alltför mycket. Argentina ägde också en del boll stundtals men de båda lagen spelade fokuserat i de defensiva delarna.

När matchen kändes något avslagen slog det blixtrar för Argentina under en sekvens. Superstjärnan Lionel Messi stod för en fin aktion centralt i banan och serverade en fenomenal passning till Nahuel Molina som i sin tur kunde peta in 1-0 till Argentina med vänsterfoten. Ett mål som kom i den 35:e matchminuten, och som blev den första halvlekens enda. En händelsefattig halvlek fick alltså se ett mål, efter Messis magi. 1-0 i paus.

Andra halvlek

Nederländerna gjorde ett par byten i paus och ville uppenbarligen förändra ett par detaljer på planen. Matchbilden i sig förändrade sig inte enormt mycket dock. Nederländerna trillade lite boll men var väldigt ineffektiva och stundtals slarviga i den sista tredjedelen. Argentina fick ett par kontringslägen och en farlig frispark från Lionel Messi att skriva hem från den inledande kvarten av halvleken.

Medan Nederländerna började byta in lite mer offensiv kraft (Luuk De Jong bland annat) så valde Argentina en något mer defensiv väg i sina byten. Förbundskaptenen Lionel Scaloni tog in lite mer defensiv balans på mittfältet med Leandro Paredes i mitten på halvleken, för att stabilisera än mer centralt.

Efter 70 minuter skulle Argentina få chansen att utöka sin ledning i matchen. Marcos Acuna tog sig runt på vänsterkanten och fälldes i kanten av straffområdet av Nederländernas högerback Denzel Dumfries. Från elva meter steg naturligtvis Lionel Messi fram och sköt straffen. Storstjärnan gjorde absolut inga misstag när han väntade ut målvakten och placerade dit 2-0 från straffpunkten. Messis fjärde mål i detta VM, vilket för honom till en andraplats i VM:s skytteliga.

Nu var Nederländerna rejält i brygga. Ett slarvigt och lågmält Nederländerna under andra halvlek fick möjligen inte mer energi och självförtroende av ett tvåmålsunderläge så tätt inpå matchslut. Men ett byte skulle göra susen för de orangea. Den nästan två meter långe anfallaren Wout Weghorst byttes in tätt efter Argentinas ledningsmål och hittade en reducering efter bara fem minuter på planen. Ett perfekt inlägg nådde Weghorst panna och med sju minuter kvar av ordinarie matchtid så var det match igen. Nederländerna hade en boll i burgaveln tätt efter reduceringen och började hota på allvar.

Matchen blev dessutom rörig och hetsig i slutminuterna där nästan hela Nederländernas bänk var ute på planen efter en argentinsk tackling från Leandro Paredes på Nathan Aké vid sidlinjen. En coollugn och erfaren domare i spanjoren Antonio Lahoz valde dock endast att ge en varning till Paredes och inte till någon annan spelare som deltog i ”gruffet”.

Tio minuters tilläggstid stod på fjärdedomarens tavla när en rafflande avslutning skulle bli ett faktum. En minut in på tilläggstiden fick Nederländerna ett farligt frisparksläge bara någon meter utanför straffområdet. Steven Berghuis sköt dock frisparken mitt i den argentinska muren.

Argentina gjorde allt för att försvara sin ledning, både högt- och lågt i banan. De storväxta holländarna tampades med Nicolas Otamendi och Lisandro Martinez bland andra i offensivt straffområde, men hade svårt att skapa fullskaliga målchanser. I den allra sista minuten fick dock Nederländerna ännu ett frisparksläge med metern utanför straffområdet efter att Wout Weghorst blivit puttad bakifrån (exakt samma position som Berghuis frispark minuter tidigare). Denna gång valde Nederländerna att göra en variant där Teun Koopmeiners slog en millimeter-passning längs med backen till just nämnde Weghorst i straffområdet. Forwardsbjässen höll bort sin försvarare och sköt in 2-2 i den allra sista minuten av tilläggstiden. Weghorst blev inbytt i den 78:e matchminuten och kvitterade matchen nästan på egen hand för att skicka matchen till förlängning, detta genom en frisparksvariant som kommer att rullas i årtionden framöver.

För Argentina blev det naturligtvis en rejäl kalldusch efter att ha släppt in två mål under den avslutande kvarten. Lionel Messi och hans mannar var frustrerade på domare Lahoz både under den avgörande frisparkssituationen och efter slutsignal, och ådrog sig ett par gula kort (däribland på Lionel Messi).

Förlängningen

Den första förlängningskvarten innehöll en spänning i luften som nästan gick att ta på, även om kvarten i sig inte var speciellt spännande sett till mängder av målchanser och så vidare. Argentina ägde lite mer boll än vad man gjort i tidigare i matchen och försökte återta ledningen medan Nederländerna försvarade bra.

Det var något mer energiskt i den andra förlängningskvarten där båda lagen, något förvånande, började riskera lite mer. Nederländerna hade en farlig fast situation och Argentina fick ett superläge i straffområdet där anfallaren Lautaro Martinez sköt mitt på Nederländernas backklippa Virgil van Dijk. Minuten senare hade Enzo Fernandez ett farligt skottläge utanför som styrdes tätt över av en nederländsk försvarare.

Nederländerna hade ett par halvfarliga kontringar stundtals när matchen böljade rejält. En nederländsk kontring följdes upp av en argentinsk halvchans, nästan varje gång. En väldigt härlig förlängningskvart (den andra) slutade med ett stolpskott (!) från Enzo Fernandez i den allra sista minuten från utanför straffområdet. Men några mål skulle inte förlängningen innehålla. 2-2 efter 120 minuter och ännu en straffläggning skulle avgöra en VM-kvartsfinal.

Straffläggning

Nederländerna inledde straffsparkarna och lagkaptenen Virgil van Dijk inledde straffskyttet med en missad straff (räddad av Emiliano Martinez). Inte den start Nederländerna ville ha på straffläggningen, såklart. Lionel Messi skulle slå Argentinas första straff och gjorde sitt andra straffmål för matchen när han än en gång väntade ut Noppert i det nederländska målet och rullade in bollen. Nederländernas andra straff räddades än en gång av målvakten Martinez. Efter att Argentinas Leandro Paredes sedan bombade dit tvåan för Argentina hade sydamerikanerna 0-2 efter två straffomgångar.

Nederländerna gjorde mål på sin tredje straff via Teun Koopmeiners och underlättade en aning till en början. Gonzalo Montiel fick sedan chansen för Argentina och var väldigt kylig när han gav Argentina 1-3. En av matchens förgrundsfigurer, Wout Weghorst, var tvungen att göra mål för att hålla kvar Nederländerna i matchen, vilket han gjorde i den fjärde omgången. Det gav dock Enzo Fernandez möjligheten att avgöra kvartsfinalen med sin straff i omgång fyra. Mittfältaren sköt dock sin straff utanför, vilket innebar att straffdramat levde. I den femte och sista ordinarie omgången satte Luuk De Jong sin straff för Nederländerna vilket satte Lautaro Martinez i positionen att bli matchhjälte för Argentina. Inter-spelaren slog en perfekt straff när han sköt sitt Argentina till semifinal i VM 2022.

Argentina är alltså klara för semifinal på tisdag där man ställs mot Kroatien. Nederländerna kommer, trots sin fina insats, att lämna Qatar efter uttåg i kvartsfinalspelet.

NED: Virgil van Dijk (Miss)
ARG: Lionel Messi (Mål)
NED: Steven Berghuis (Miss)
ARG: Leandro Paredes (Mål)
NED: Teun Koopmeiners (Mål)
ARG: Gonzalo Montiel (Mål)
NED: Wout Weghorst (Mål)
ARG: Enzo Fernandez
NED: Luuk De Jong (Mål)
ARG: Lautaro Martinez (Mål)

Argentina – Nederländerna, 3-2 e.str (1-0)

’35 1-0 Nahuel Molina
’73 2-0 Lionel Messi
’83 2-1 Wout Weghorst
’90+11 2-2 Wout Weghorst
Avgörande straff: Lautaro Martinez (ARG)

Så startade Nederländerna

Andries Noppert

Jurrien Timber, Virgil van Dijk, Nathan Aké

Denzel Dumfries, Marten de Roon (ut ’46), Frenkie De Jong, Daley Blind (ut ’64)

Cody Gakpo (ut ’113), Memphis Depay (ut ’78), Steven Bergwijn (ut ’46)

Inhoppare:
Teun Koopmeiners (’46), Steven Berghuis (’46), Luuk De Jong (’64), Wout Weghorst (’78), Noa Lang (’113)

Så startade Argentina

Emiliano Martinez

Christian Romero (ut ’78), Nicolas Otamendi, Lisandro Martinez (ut ’112)

Nahuel Molina (ut ’106), Rodrigo de Paul (ut ’66), Enzo Fernandez, Alexis Mac Allister, Marcos Acuna (ut ’78)

Lionel Messi, Julian Alvarez (ut ’81)

Inhoppare:
Leandro Paredes (’66), Nicolas Tagliafico (’78), German Pezzella (’78), Lautaro Martinez (’81), Gonzalo Montiel (’106), Angel Di Maria (’112).


Borussia Dortmund - Real Madrid