Det löste sig till slut för Argentina. Storfavoriterna klarade av pressen i rysaren mot Australien och är nu klara för kvartsfinal i fotbolls VM 2022.

Jämfört med gruppspelsavslutningen mot Danmark så gjorde Australien en ändring i sin startelva, där Craig Goodwin ersattes med Keanu Baccus på mittfältet. I Argentinas startelva saknades stjärnan Angel Di Maria, som ersattes av ”Papu” Gomez, enligt media på grund av en eventuell skada. Samtidigt kunde Messi stoltsera med att åttondelsfinalen var hans tusende match på seniornivå, en bedrift som inte speciellt många kan tangera.

Dubbla gula kort och dröm-mål av Messi

Argentina var laget som inledde mes mest bollinnehav och kunde även spela mestadels på motståndarnas planhalva. Dryga fyra minuter in i mötet försökte laget få till en straff efter att de ansett att ett skott från Gomez gått på en australiensk spelares hand. Spelarna fick draghjälp från läktaren men domarna valde att inte döma någon fördel till laget.

Kvarten in kom matchens första gula kort, detta till Australiens mittfältare Jackson Irvine efter att han stämplat Marcos Acuna. Kortet blev hans andra i turneringen vilket också på förhand innebar en avstängning i en eventuell kvartsfinal.

Det var det sydamerikanska laget som stod för det första försöket på mål då Gomez sköt en mycket hög boll i den 17:e minuten. Laget hade dock väldigt svårt att få ihop något riktigt bra i offensiv väg, samtidigt som Australien visade upp ett mycket bra försvarsspel.

Australien var även laget som fick till matchens första och andra hörna. Det inledande förvärvades inte till speciellt mycket, men den andra resulterade i en nickad boll in i målområdet där Argentinas försvar fick jobba för att rensa bort.

De riktigt vassa lägena visade sig inte under matchens första halvtimme, men i samband med att Argentina tilldelades en frispark kunde Lionel Messi göra sitt ack så efterlängtade första mål i en VM-slutspelsmatch. Det var stjärnan själv som inledde passningarna mellan laget där han slutligen kunde rulla in 1-0 bakom Matthew Ryan i målet.

Kort efter målet kom mötets andra gula kort, som även det resulterade i en australiensk spelare med en framtida avstängning vid avancemang. Milos Degenek hamnade i en luftduell med Acuna och fick därmed syna kortet. Skönsången hos de argentinska fansen skanderades högt på läktaren efter lagets ledning som höll i sig ända in i paus.

Målvaktstavla och överraskande fullträff för Australien

Det ledande laget valde att göra ett tidigt byte efter paus där Alejandro Gomez byttes ut till Lisandro Martinez på anfallssidan. I samma veva kom lagets andra försök på mål där Messi ännu en gång var sist på bollen som placerades rakt i famnen på Ryan. Australien valde samtidigt att formera om sig från fyra till tre spelare på backlinjen, ett upplägg som laget annars använt genomgående under turneringen.

Matchen flöt sedan på utan några större händelser tills Argentina kunde utöka i den 57:e minuten. Australiens målvakt Matthew Ryan hamnade trångt mellan två argentinska spelare och hans dribbling förbi dessa resulterade i att han tappade bollen rakt till Julian Alvarez som kunde sätta 2-0 i öppet mål.

Målet följdes av ett dubbel-byte på det australienska mittfältet, men trots detta lyckades Messi ta sig hela vägen fram till målet på egen hand. Slutligen stöttes bollen dock bort av en motspelare och stjärnan bjöd kameran på ett lurigt leende. Minuten senare var 35-åringen igång igen men då gick skottet för högt.

Men tjugo minuter kvar gjortde bägge lagen flera byten, där Australien plockade ut både Leckie och Duke på topp. För Argentina kom Lautaro Martinez och Nicolas Tagliafico in, där den sistnämnde snabbt kunde få till ett försök på mål.

Däremot skulle det inte vara han som satte matchens nästa mål, utan detta kom från Australiens Craig Goodwin som ersatte Riley McGree på mittfältet knappa tjugo minuter tidigare. Målet chockade de flesta på plats på Ahmad Bin Ali Stadium. Ett chansskott från Goodwin som gick i huvudet på argentinsk spelare. Och vidare rakt in i mål förbi en helt ställd Martinez.

Argentina valde härefter att göra sina två sista byten, men innan den nya uppställningen hann spela ihop sig fick Aziz Behich ett jätteläge till kvittering för Australien. Dundee United-backen löpte fritt förbi motståndarna och blev stoppad av siste man precis innan han skulle lägga den sista stöten. Anfallet följdes av en hörna för laget där Ajdin Hrustic lyfte bollen över såväl spelare som målbur.

Argentina ökade sedan på takten och Lisandro Martinez bjöd på två bollar mot mål på mycket kort tid. På tilläggstid tryckte även Messi och Palacio på för en ny fullträff. Även Australien hade en god chans kort innan tilläggstid men skottet från Jamie MacLaren gick rakt upp i luften. Men när slutsignalen ljöd efter sju minuters tilläggstid stod det klart – Argentina vidare och Australien utslagna ur VM.

Argentina har nu en kvartsfinal mot Nederländerna att se fram emot. Denna äger rum på fredagen den 9 december med avspark klockan 20:00 svensk tid.

Fakta: Argentina-Australien

Mål:
1-0 Lionel Messi (35′)
2-0 Julian Alvarez (57′)
2-1 Enzo Fernandez (självmål – 77′)

Gula kort:
Jackson Irvine, Australien
Milos Degenek, Australien

Argentinas startelva:
E. Martinez-Molina (ut 80′), Romero, Otamendi, Acuna (ut 72′)-De Paul, Fernandez, Mac Allister (ut 80′)-Alvarez (ut 71′), Messi, Gomez (ut 50′)

Inhopp: Lisandro Martinez (50′), Lautaro Martinez (71′), Nicolas Tagliafico (72′), Exequiel Palacios (80′), Gonzalo Mantiel (80′)

Australiens startelva:
Ryan-Degenek (ut 72′), Rowles, Souttar, Behich-Mooy, Baccus (ut 58′), Irvine, McGree (ut 58′), Leckie (ut 72′)-Duke (ut 72′)

Inhopp: Ajdin Hrustic (58′), Craig Goodwin (58′), Garang Kuol (72′), Jamie MacLaren (72′), Fran Karacic (72′)

Domare: Szymon Marciniak (Polen), Paweł Sokolnicki (Polen), Tomasz Listkiewicz (Polen) och Mario Escobar (Guatemala)


Bayern Munich - Real Madrid