Lionel Messi och Argentinas VM-äventyr fortsätter. Förhandsfavoriterna är klara för åttondelsfinal efter seger mot Polen med 2-0. Parallellt vann Mexiko mot Saudiarabien med 2-1 vilket innebar att Polen också tog sig vidare till åttondelsfinal på bättre målskillnad än Mexiko.

Under onsdagskvällen skulle Grupp C avgöras i VM där alla fyra lag i gruppen hade chans på åttondelsfinal. Bäst förutsättningar hade Polen med sina fyra poäng i gruppen med Argentina och Saudiarabien tätt bakom med tre poäng vardera. Mexiko å sin sida gick in i den sista omgången med en poäng och behövde definitivt vinna mot Saudiarabien för att ha chans på åttondelsfinal men också ha andra resultat på sin sida.

För Argentina och Lionel Messi skulle tre poäng mot Polen säkra gruppseger och avancemang. För Polen räckte oavgjort i matchen för att ta sig vidare till åttondelsfinal. Oavgjort för Argentina skulle kunna räcka beroende på resultatet i den parallella matchen.

Efter två spelade matcher gick det att konstatera att Argentina och Polen är vidare till åttondelsfinal. Argentina med sex poäng i gruppen och säkrad gruppseger. Polen med fyra poäng och med ett mål bättre än Mexiko i den totala målskillnaden.

Argentina ställs nu mot Australien i sin åttondelsfinal på lördag. På söndag väntar åttondelsfinal för Polen mot regerande världsmästarna Frankrike.

Sluttabell Grupp C

  1. Argentina, 6p (+3)
  2. Polen, 4p (0)
  3. Mexiko, 4p (-1)
  4. Saudiarabien, 3p (-2)

Se matchrapporter nedan.

Argentina – Polen 2-0 (0-0)

Argentinarna började bra spelmässigt under den första kvarten mot Polen och Lionel Messi, som kunde stå inför sin sista VM-match någonsin, såg het och energisk ut. Argentina hade ett fint stöd på läktarna med många tillresta fans för att bevittna spänningen. Polen låg lågt i försvarsspelet och tillät Argentina äga en del boll men de var nära att bli sårade. Argentina skapade några farligheter via olika situationer efter en halvtimme.

Efter 37 minuter fick Argentina en straffspark, detta efter en tveksam straffsituation där Lionel Messi fick en hand i ansiktet av Polens målvakt Wojciech Szczesny. Det skulle bli just Messi mot Szczesny på straffsparken också men den kampen vann polacken. Messi sköt straffen i målvaktens vänstra hörn men straffspecialisten Szczesny var där och räddade. En otrolig spänning när Lionel Messi alltså hade möjligheten att ge Argentina ledningen i matchen från elva meter. Den första halvleken slutade istället mållöst.

Om Argentina fick något av en mardrömsavslutning på första halvlek så blev det rena rama drömöppningen på andra halvlek. Argentina kombinerade på högerkanten och Nahuel Molina slog ett lågt inlägg till Alexis Mac Allister som satte dit sitt första landslagsmål till 1-0. Detta efter bara 53 sekunder i halvleken.

Argentina fortsatte att ösa på och visade klasskillnad mot Polen. De utökade dessutom sin ledning sedermera till 2-0 genom Julian Alvarez efter ett fint anfall i den 67:e matchminuten. I denna stund ledde Mexiko med 2-0 mot Saudiarabien och var uppe på samma målskillnad som Polen men Polen hade färre gula kort totalt och var i denna stund vidare till åttondelsfinal med den fördelen.

Argentina hade faktiskt ett par rejäla farligheter under sluttampen av matchen men Polen lyckades hålla undan hela vägen med bara en 2-0-förlust och fick blicka mot Mexikos match mot Saudiarabien. Vid ett mexikanskt mål till 3-0 skulle Polen vara utslaget ur VM.

Men polackerna fick efter slutsignal jubla då det konstaterades ett saudiskt mål i Lusail till reducering 2-1. Något som gjorde att Polen också är klart för åttondelsfinal i VM 2022 trots förlust mot Argentina. Polen och Argentina vidare till åttondelsfinal alltså där Argentina ställs mot Australien och Polen ställs mot Frankrike.

Mexiko – Saudiarabien 2-1 (0-0)

Den första halvleken i denna tuffa drabbning slutade mållöst. Mexiko ägde betydligt mer boll med nästan 70 procent och hade tre skott på mål jämfört med Saudiarabiens ett skott på mål. Många skadeavbrott drabbade dock den första halvleken en del.

I den andra halvleken tog Mexiko ledningen bara efter tre minuter genom Henry Martin. Ett mål som gav Mexiko tre poäng i samma tillfälle men som inte förändrade något i det mexikanska lägret gällande en plats bland åttondelsfinallagen. Mexiko behövde minst ett par mål till men för Saudiarabien blev det mexikanska målet något av ett mörker.

Mexiko utökade sin ledning till 2-0 tätt efter det första ledningsmålet genom en fantastisk frispark från Luis Chavez och i denna stund var mexikanerna bara ett mål bakom Polen som låg under mot Argentina (0-1). Argentina utökade sedermera sin ledning och med 25 minuter kvar av Mexikos match var man uppe på samma våglängd men med Polen på färre antal gula kort i turneringen. Mexiko på sju varningar och Polen på fem.

Detta pressade Mexiko till att göra ytterligare mål på saudierna för att inte helt förlita sig på att Argentina skulle utöka ytterligare parallellt. Mexiko anföll med allt man hade och hade ett par farligheter via en frispark och andra chanser i den absoluta slutforceringen. Men istället för ett 3-0-mål för Mexiko så kom 2-1 till Saudiarabien och nu var drömmen om åttondelsfinal över för Mexiko.

Trots en fin insats från Mexikos sida så kunde man inte ta upp det tuffa målövertaget som Polen hade. Mexikanerna vann matchen med 2-1 men det räckte bara till en tredjeplats i Grupp C på sämre målskillnad än Polen. Saudiarabien slutar fyra i gruppen på tre poäng.