Belgien är utslagna ur VM 2022 i Qatar. Detta efter 0-0 mot Kroatien i den avslutande gruppspelsmatchen. Kroatien är i sin tur vidare till åttondelsfinal efter skalpen. Kroaterna slutar tvåa i Grupp F då Marocko vann mot Kanada och säkrade gruppsegern.

Under torsdagen skulle Grupp F i VM avgöras när Belgien och Kroatien drabbades samman i ett europeiskt möte. VM-tvåan från 2018 i Kroatien mot VM-trean Belgien alltså. Kroatien låg etta i gruppen inför matchen tillsammans med Marocko på fyra poäng vardera. Belgien å sin sida låg på tre poäng precis bakom och behövde en seger mot Kroatien för att nå åttondelsfinal.

Kroatien kom ut i rasande tempo och skapade två halvchanser med en gång men sedan tog Belgien över. Ett par snabba kontringar för Belgien skapade lägen för Yannick Carrasco och Dries Mertens men utan resultat på måltavlan. Efter dryga kvarten pekade den engelska domaren Anthony Taylor på straffpunkten efter att Yannick Carrasco stämplat Kroatiens Andrej Kramaric i straffområdet. Efter närmare VAR-granskning dömde Taylor bort straffen på grund av en offside-situation där Dejan Lovren var ytterst lite offside i situationen som ledde fram till målet. Kroatien fick därmed inte chansen att ta ledningen via någon straffspark.

Starten på matchen var underhållande men efter lite mer än 20 minuter lade sig matchen en aning. Båda lagen var kontrollerande i sitt bollinnehav och när man väl stack upp framåt fanns allt som oftast ett stabilt försvar närvarande och avvärjde vissa farligheter.

Den första halvleken slutade mållöst till 0-0.

Andra halvlek

Belgien började inte speciellt bra i andra halvlek när man tillät Kroatiens mittfältsankare Luka Modric få boll i farliga lägen och Kroatien kunde skapa lite målchanser inledningsvis. Belgiens förbundskapten Roberto Martinez valde att byta in Romelu Lukaku i halvtidspaus. Anfallsstjärnan fick kanske matchens bästa möjlighet efter 60 spelade minuter när han sköt i stolpen med högerfoten mitt i straffområdet. Bara ett par minuter senare fick samme Lukaku chansen med en nick mot öppet mål men nicken gick en bit över. Belgien farliga igen efter Kroatiens fina inledning och Romelu Lukaku var inblandad i allra högsta grad.

Matchen började bölja en del efter drygt 70 minuter. Belgien var framför allt pressade till att vinna då Marocko inte såg ut att tappa poäng parallellt. Belgarna pressade på för ett ledningsmål och gjorde byten av en mer offensiv touch. Kroatien var nog inte allt för bekväma i att stänga matchen till 0-0 då ett belgiskt mål skulle sätta Kroatien i ett väldigt prekärt läge.

Lagkaptenen Eden Hazard fick inte starta matchen för Belgien men byttes in i slutminuterna av ordinarie matchtid. Desto mer 90 minuter närmade sig desto mer började Kroatien vilja kontrollera resultatet 0-0. Oavgjort skulle som tidigare nämnt ta Kroatien till åttondelsfinal. Romelu Lukaku fick ett drömläge i 90:e minuten när bollen seglade mot bröstet på anfallaren. Lukaku fick dock inget tryck i avslutet med bröstet och Dominik Livakovic i det kroatiska målet kunde kontrollera bollen till slut.

Belgien fick endast fyra tilläggsminuter på sig att hitta ett ledningsmål för att nå åttondelsfinal. Kroatien stod för en formidabel försvarsinsats för att avvärja nya belgiska lägen i sluttampen. Josko Gvardiol stod exempelvis för en superbrytning när Lukaku igen var framme i straffområdet, en brytning som kunde ge Kroatien en plats i åttondelsfinalerna till slut.

Trots ett belgiskt övertag i slutet på matchen så kunde Kroatien hålla nollan i matchen. Stormatchen slutade 0-0 till slut vilket innebär att Kroatien är klara för åttondelsfinal i VM 2022 tillsammans med Marocko. Kroatien slutar tvåa i Grupp F då Marocko vann på sitt håll mot Kanada med 2-1. Marocko alltså vinnare av Grupp F.

Sluttabell Grupp F

  1. Marocko, 7p
  2. Kroatien, 5p
  3. Belgien, 4p
  4. Kanada, 0p