Kroatien är klara för semifinal i VM 2022. Detta efter seger mot Brasilien efter straffläggning (2-1). En mållös match över fulltid och ett varsitt mål i förlängningen bäddade för en straffrysare där Kroatien drog det längsta strået. Brasilien är därmed utslaget ur VM medan Kroatien ska spela VM-semifinal nästa vecka mot antingen Nederländerna eller Argentina.

Under fredagseftermiddagen sparkade den första av fyra kvartsfinaler i VM igång när Brasilien tog emot Kroatien i en tuff drabbning. Ett favorittippat Brasilien fick se ett fokuserat Kroatien komma till avspark.

Ett välorganiserat Kroatien såg ut att nästan frustrera Brasilien under de inledande 20 minuterna, i synnerhet storstjärnan Neymar. Kroaterna försvarade hyfsat lågt och gav inte mycket ytor till brasilianskt kombinationsspel. Brasilien kom igenom ett par gånger efter just 20 minuter, genom Vinicius Junior och Neymar, men utan att skapa monsterchanser.

Kroatien är ett lag som spelar med mycket kontroll i båda delar av spelet. En trygg defensiv lade grunden för en ganska fin offensiv när kroaterna ägde boll. Kroatien var hyfsat farliga varje gång man fick chansen i offensiven medan man höll Brasilien borta från farliga lägen.

Den första halvleken var chansfattig och inte speciellt händelserik. Precis som det brukar se ut när VM-slutspel drar ihop sig så ville inget av lagen bjuda på alltför mycket i hoppet om en semifinalplats. 0-0 efter 45 minuter i en halvlek där Kroatien fick vara nöjdast in till halvtidspaus, Brasilien å sin sida nådde inte upp till sin potential.

Andra halvlek

Brasilien började den andra halvleken i ett rasande tempo och skapade ett par chanser omedelbart där Kroatiens målvakt Livakovic tvingades avvärja. Neymar, Raphinha och Vinicius Junior låg bakom ett par täta chanser för Brasilien bara under de första fem minuterna.

Förbundskaptenen för Brasilien, Tite, valde att göra ett par snabba byten tidigt i halvleken där han bytte ut nyss nämnda Raphinha och Vinicius Junior och därmed gav lite nytt blod på de offensiva kanterna. Antony kom in bland annat och gjorde det bra från sin högerkant.

Med kvarten kvar av andra halvlek hade inte mycket hänt i chansväg. Kroatien fortsatte spela kontrollerat och trots en fartfylld start för Brasilien hittade man inte riktigt in i några liknande faser. Men när ett tålmodigt Brasilien väl stack upp, så gick det snabbt, där Neymar exempelvis hade ett läge som tvingade Dominik Livakovic till en ny räddning med dryga kvarten kvar av halvleken.

Efter 90 minuter slutade matchen 0-0, och inga superchanser från något håll fanns att rapportera om. VM-tvåan från 2018, Kroatien, stod upp bra med taktisk skicklighet och hög arbetskapacitet. Brasilien hade svårt att trä igenom och hitta ytor åt sina stjärnspelare, men försökte hela vägen in till slutsignal att hitta ett ledningsmål. VM:s första kvartsfinal gick till förlängning.

Förlängningen

Två gånger 15 minuters förlängning stod näst på tur. Kroatien hade sprungit en del under ordinarie matchtid och såg inte alltför stressade ut för att hitta ett ledningsmål. Kroaterna hade med sig en straffseger mot Japan från åttondelsfinalen men även från dubbla slutspelsmatcher 2018 där Kroatien vann på straffar (mot Danmark respektive Ryssland) och hade säkerligen stort självförtroende inför ett möjlig straffscenario.

Brasilien ägde en del boll under den första kvarten men såg också ganska trötta ut, fullt förståeligt. Något som gjorde brasilianarna ganska sårbara när Kroatien stundtals samlade energi för kontringar, där Bruno Petkovic skapade ett drömläge för Kroatien bland annat.

Men Brasilien skulle också hitta energi. I den första förlängningskvartens sista minut (tilläggstid) kom ledningsmålet för Brasilien. Storstjärnan Neymar, som såg trött ut under förlängningen, kombinerade sig fram i ett väggspel med Vinicius Junior och Lucas Paqueta och rundade sedan den kroatiska målvakten och dunkade upp 1-0 i krysset för Brasilien. Den store frälsaren klev fram i bästa möjliga läge, precis innan förlängningens pausvila.

Kallduschen för Kroatien i slutet av den första förlängningskvarten tvingade kroaterna till att spela en rakare och mer offensiv fotboll i den andra. Zlatko Dalic skickade in Ante Budimir på topp tillsammans med Bruno Petkovic och hade då ett väldigt storväxt anfallspar att skicka in bollar på. Med fyra minuter kvar av den ordinarie förlängningstiden kom också en kroatisk kvittering, efter att Dalic byten bar frukt. En annan inhoppare, Miroslav Orsic, tog sig runt på vänsterkanten och slog ett lågt inlägg till Bruno Petkovic som via Marquinhos sköt in 1-1 och kvitterade för Kroatien. En superrysare i förlängningsspelet, när Brasilien i stort sett spelat bort tio minuter av den sista kvarten, men man straffades ändå. Just straffas skulle något av länderna göra när VM-kvartsfinalen gick till straffläggning. 1-1 efter en häftig förlängning.

Straffläggningen

Kroatien fick inleda straffläggningen där Nikola Vlasic och satte sin straff i mitten av målet på ett komfortabelt vis. Rodrygo inledde för Brasilien och fick se Kroatiens Dominik Livakovic rädda för att ge Kroatien ledningen efter en omgång. I den andra omgången gjorde Lovro Majer mål för Kroatien och Casemiro detsamma för Brasilien. Straffomgång tre inleddes av Kroatiens stjärna Luka Modric som rullade in trean för kroaterna, detta svarades upp av Brasiliens Pedro som gjorde sitt och satte sin straff. I den fjärde omgången gjorde Miroslav Orsic mål på en stenhård straff ned till målvaktens högra hörn. Detta innebar att Marquinhos behövde göra mål på sin straff för att ha hopp om semifinal. PSG-kaptenen fick dock se bollen gå i stolpen och studsa ut, något som innebar att Kroatien vann straffläggningen.

Kroatien tog alltså ytterligare en ny straffseger i ett VM och man slog ut en av VM-favoriterna i form av Brasilien. Ett fantastiskt resultat för Kroatien men ett tungt sådant för Neymar och hans Brasilien. För Kroatien väntar semifinal i VM den 13 december mot Argentina eller Nederländerna. För Brasilien väntar hemgång från Qatar.

KRO: Nikola Vlasic (Mål)
BRA: Rodrygo (Miss)
KRO: Lovro Majer (Mål)
BRA: Casemiro (Mål)
KRO: Luka Modric (Mål)
BRA: Pedro (Mål)
KRO: Miroslav Orsic (Mål)
BRA: Marquinhos (Miss)

Så startade Brasilien

Allisson

Eder Militao (ut ’106), Marquinhos, Thiago Silva, Danilo

Lucas Paqueta (ut ’106), Casemiro

Raphinha (ut ’56), Neymar, Vinicius Junior (ut ’64)

Richarlison (ut ’84)

Inhoppare:
Antony (’56), Rodrygo (’64), Pedro (’84), Alex Sandro (’106), Fred (’106)

Så startade Kroatien

Dominik Livakovic

Josip Juranovic, Dejan Lovren, Josko Gvardiol, Borna Sosa (ut ’110)

Luka Modric, Marcelo Brozovic (ut ’114), Mateo Kovacic (’106)

Mario Pasalic (ut ’72), Andrej Kramaric (ut ’72), Ivan Perisic

Inhoppare:
Bruno Petkovic (’72), Nikola Vlasic (’72), Lovro Majer (’106), Ante Budimir (’110), Miroslav Orsic (’114).


Borussia Dortmund - Real Madrid