Foto: Bildbyrån

Imorgon tisdag avrundas gruppspelet i damernas olympiska fotbollsturnering och de 12 lagen ska minskas ner till åtta. Sverige är redan nu klara för slutspel, men för flera av de andra lagen hänger avancemanget på de kvarstående matcherna.

Grupp E

Storbritannien är med två raka segrar redan klara för ett avancemang, men huruvida man kommer att vinna gruppen eller ej hänger på deras match mot Kanada. Det kanadensiska laget står just nu med fyra poäng som grupptvåa och har ena foten i slutspelet då de som sämst kan bli trea i gruppen.

Japan har alla möjligheter att vid en seger mot Chile klättra upp på en andraplats och därmed säkra ett avancemang. För Chiles del är en seger ett måste för att ha chansen att bli en av de bästa grupptreorna.

Matcher:
13:00 Chile-Japan
13:00 Kanada- Storbritannien

Grupp F

Här är det ännu ett öppet race där egentligen alla lag har möjlighet att ta sig vidare. Nederländerna och Brasilien står båda på fyra poäng och har matcher kvar att spela mot Kina och Zambia som båda står på en poäng vardera.

Om Kina och Zambia skulle vinna morgondagens matcher hamnar samtliga lag på lika många poäng, någonting som är mycket ovanligt i fotbollens värld. I det fallet får man titta på målskillnaden mellan lagen för att kunna ranka dem. Här har Nederländerna ett stort försprång efter 10-3 vinsten mot Zambia.

Matcher:
13:30 Nederländerna-Kina
13:30 Brasilien-Zambia

Grupp G

Sverige är det enda laget som säkrat en slutspelsplats i gruppen och nu handlar det hela om att fastställa vilken placering man tar.Australien och USA kan även de ta sig upp i topp 2, samtidigt som Nya Zeeland blir grupptrea som bäst.

De som kan hota Sverige om förstaplatsen är just USA och Australien, som vid en seger i det interna mötet också kliver upp på sex poäng. De svenska damerna har samtidigt ett möte med jumbon Nya Zeeland som bör kunna generera säkra poäng. En gruppseger är därmed nära, men inte garanterad.

Matcher:
10:00 Nya Zeeland-Sverige
10:00 USA-Australien

>> Du kan se samtliga matcher i Discovery+

Artikeln är skriven av:

Sofie Hansson – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här