Australien är klara som grupptvåa i Grupp D och därmed för åttondelsfinal. Detta efter seger mot Danmark med 0-1. Danmark är därmed utslaget ur fotbolls-VM 2022 i Qatar.

Våra skandinaviska grannar Danmark spelade under onsdagseftermiddagen en ödesmatch i Qatar mot Australien. Med bara en poäng tagen i gruppen var förutsättningarna tydliga: dansk seger krävdes för chans på åttondelsfinal. För Australien kunde man med viss sannolikhet nå åttondelsfinal med ett oavgjort resultat mot Danmark såvida inte Tunisien skulle besegra Frankrike parallellt. Ett Frankrike som roterade sin startelva en del som klara för åttondelsfinal och nästan klara som gruppetta inför.

Danmark började på ett bra sätt och spelade en fin fotboll inledningsvis. Förbundskapten Kasper Hjulmand valde inför matchen att ändra den danska formationen en aning från 3-4-3 till 4-3-3 vilket bar frukt inledningsvis. Danmark skapade ett par små farligheter de första tio minuterna via Jesper Lindström och Mathias Jensen bland annat.

Danskarna satte stor press på Australien under första halvtimmen och tryckte ned australiensarna rejält. Australien var säkerligen bekväma i att försvara kompakt men man fick se lite väl många danska bollar bryta linjerna i det australiensiska försvarsspelet. Australien hade inte mycket i offensiv väg men man stoppade faktiskt Danmark på ett bra sätt under den sista kvarten. 0-0 in till halvtidsvilan.

Andra halvlek

Australien inledde med ett par hörnor i början av andra halvlek och skapade lite offensivt mot Danmark. Men sedan tog danskarna över och fortsatte på den inslagna vägen från första halvlek.

De båda lagen fick ett tungt besked efter 58 minuter när Tunisien tog ledningen mot Frankrike (1-0) och gick om både Australien och Danmark om resultatet 0-0 skulle stå sig. Men Australien ville inte låta detta hända. Bara minuten efter beskedet tog Matthew Leckie saken i egna händer och stod för en fin prestation när han satte dit 0-1 för Australien. Ett fint mål som verkligen satte skräck och nerver hos Danmark med 30 minuter kvar att spela.

Med 20 minuter kvar av matchen dömde först domaren straff för Danmark men bara sekunden senare ändrade han domslutet till en dansk offside då Kasper Dolberg stod offside innan han revs ner i straffområdet. Fortsatt 0-1 alltså.

Danmark behövde två mål för att komma ikapp Australien men också för att ha chans på åttondelsfinal eftersom dansk seger var ett krav. Australien å sin sida behövde med kvarten kvar alla tre poäng då Tunisien ledde på sin arena. Detta skapade förutsättningarna för förbundskaptenernas byten. Danmark gjorde offensiva byten medan Australien gjorde defensiva byten.

Australien jobbade hårt för att bibehålla sin kompakthet och man lyckades fördriva en del tid när Danmark egentligen inte lyckades skapa någonting mellan minut 75 och 90. Danmark fick sex minuter tilläggstid på sig att hitta två mål vilket kändes omöjligt. Det stora fokuset blev till sist på att Australien skulle hålla i sin ledning snarare än att Danmark skulle göra två mål. Och Australien kunde till sist knipa segern.

Matchen slutade 0-1 till Australien vilket innebär att australiensarna är klara för åttondelsfinal i VM 2022. Danmark är utslagna ur mästerskapet och Tunisien likaså. Detta trots att Tunisien tog poäng på sitt håll mot Frankrike.

Så startade Danmark

Kasper Schmeichel

Rasmus Kristensen (ut ’45), Joachim Andersen, Andreas Christensen, Joakim Maehle (ut ’69)

Mathias Jensen (ut ’59), Pierre-Emile Höjbjerg, Christian Eriksen

Jesper Lindström, Martin Braithwaite (ut ’59), Andreas Skov Olsen (’ut 69)

Inhoppare:
Alexander Bah (’45), Kasper Dolberg (’59), Mikkel Damsgaard (’59), Andreas Cornelius (’69), Robert Skov (’69).

Så startade Australien

Matthew Ryan

Milos Degenek, Harry Souttar, Kye Rowles, Aziz Behich

Matthew Leckie (ut ’88), Aaron Mooy, Jackson Irvine, Craig Goodwin (ut ’45)

Mitchell Duke (ut ’82), Riley McGree (ut ’74)

Inhoppare:
Keanu Baccus (’45), Bailey Wright (’74), Jamie Maclaren (’82), Ajdin Hrustic (’88).

Sluttabell Grupp D

  1. Frankrike, 6p (+3)
  2. Australien, 6p (-1)
  3. Tunisien, 4p (0)
  4. Danmark, 1p (-2)