Medans flera stornationer slagits ut redan i årets VM-gruppspel finns det lag som avancerat och nu kan göra sina bästa Världsmästerskap någonsin. Vi har tittat närmare på dessa lag och vad som fick dem att falla i deras tidigare åttondelar.

Mexiko och Danmark i onsdags och under gårdagen Belgien och Tyskland. Fyra av de lag som många såg som självklara deltagare i åttondelsfinalerna har istället fått lämna turneringen innan den knappt hunnit starta. Detta ger dock andra lag chansen att kliva in på den riktigt stora scenen.

Av de fjorton lag som hittills är klara för VM-slutspel så har samtliga tagit sig hit åtminstonde en gång tidigare. Men för tre av lagen har resan då tagit slut just i åttondelsfinalerna och nu har alltså dessa lag chansen att överträffa sina tidigare meriter.

LISTA: Lagen som kan slå sina VM-rekord

Marocko får ändå lov att ses som den stora skrällen i grupp F. Inför turneringen tippades både Belgien och Kroatien till lägre odds om topp-placeringen i gruppen, men när alla matcher var spelade stod det klart att det blev det nordafrikanska laget som återfanns högst upp. Med fem tidigare VM ses åttondelsfinalen från 1986 som lagets stora höjdpunkt, där laget länge såg ut att ta mötet med Västtyskland till förlängning. Men i den 88:e minuten kunde tyskarna sätta det vinnande mötet och slå ut Marocko ur mästerskapet. Nu väntar Spanien, grannarna i norr och frågan är om Marocko kan stå emot detta motstånd på samma sätt.

Även Australien har en tidigare åttondel att blicka tillbaka på, denna från 2006. Även detta möte var länge mållöst, men på tilläggstid kunde Italien ta hem matchen med 1-0. Australien må ha slutat tvåa i grupp B, men detta på samma poäng som ettan Frankrike vilket ändå visar på vilken styrka som finns i laget. I åttondelen får man även den här gången ta sig an en riktigt tungviktare i form av Argentina, detta redan under morgondagen. Precis som för Marocko krävs det att man håller fokus ända till slutsignal för att ta sig igenom mötet på bästa sätt.

Japan gjorde sitt första VM så sent som 1998, men har sedan dess kvalificerat sig till samtliga upplagor. Tre gånger har laget nått åttondelsfinal, men här har VM-äventyret alltid tagit slut. 2002 mot Turkiet som tog ledningen redan i den tolfte minuten och sedan vann mötet med 1-0, 2010 mot Paraguay i en kamp som fick avgöras på straffar och 2018 mot Belgien som vände ett 0-2 underläge till en 3-2 seger på övertid. I årets kamp blir Kroatien lagets motstånd och för Japan gäller det att vara alerta från start och hålla i ända in i slutet.