England kommer att möta Senegal i åttondelsfinal i VM. Detta står klart efter engelsk seger mot Wales med 3-0 där Marcus Rashford blev segerregissör med sina två mål. Parallellt vann USA mot Iran med 1-0 efter mål av Christian Pulisic. USA kommer nu att möta Nederländerna i sin åttondelsfinal på lördag. 

Tisdagskvällen bjöd på avslutningen av Grupp B i VM i Qatar 2022. England och Wales drabbades samman i ett brittiskt rivalmöte och parallellt möttes USA och Iran i ett politiskt laddat möte på förhand. Alla fyra lag hade inför matcherna möjligheten att knipa en plats i åttondelsfinalspelet som inleds på lördag. Ettan och tvåan i denna grupps förutbestämda motstånd i åttondelsfinalerna var redan klart då Senegal respektive Nederländerna väntar.

För England var förutsättningarna bäst inför slutomgången med sina fyra inspelade poäng. Iran hade tre poäng inför mötet med USA medan USA låg på två poäng och Wales på en.

England vs Wales

England tog tag i matchen i ett tidigt skede och skapade ett par farliga målchanser, inte minst via Marcus Rashford. Wales försvarade sig starkt men hade inte mycket att säga till om i offensiv väg när England kontrollerade matchbilden under de första 25 minuterna. Det var i generella drag ett England med boll hela den första halvleken men ett fortsatt disciplinerat Wales försvarade sig väl och tog tillvara på vissa situationer där man drog ned tempot och förhalade tiden.

En av första halvlekens bästa spelare visade upp sig även i den andra och gav England en smakstart efter fyra minuter i andra halvlek. Engelsmännen fick ett bra frisparksläge ett par meter utanför straffområdet och Marcus Rashford klev fram och stänkte dit en fantastisk frispark i målvaktens hörn. Drömstarten för England späddes på. Bara ett par minuter efter Rashfords pärla utökade England till 2-0 genom Phil Foden. Harry Kane slog ett lågt inlägg från höger och Foden stormade fram och satte dit tvåan för England. Foden har varit ett hett ämne inför matchen då han endast fått 20 minuters speltid innan han fick starta denna match och Manchester City-stjärnan tackade för förtroendet.

England hade lekstuga i andra halvlek. En av matchens stora förgrundsfigurer, Marcus Rashford, utökade Englands ledning efter 68 minuter. Stjärnan tog sig förbi på högerkanten och vek sedan inåt i planen för att skjuta in 3-0 för England via Wales målvakt Danny Ward. Målet var Rashfords tredje mål hittills i VM-turneringen.

England vann till slut med 3-0 och skickade hem Wales från VM i Qatar. Engelsmännen tar därmed sju poäng i Grupp B och vinner densamma. I nästa möte väntar Senegal för England i åttondelsfinal på söndag med avspark 20:00 svensk tid.

USA vs Iran

Drabbningen mellan USA och Iran var extremt viktig och på förhand trodde många att denna match skulle avgöra andraplatsen bakom favorittippade England i sin match mot Wales. Matchen var jämn, inte minst början av första halvlek där båda lagen hade perioder med en del boll samtidigt som båda var ganska höga i sitt försvarsspel. USA var i mitten på halvleken det lag som hade bäst kontroll med boll men Iran, med en poäng till godo, försvarade sig bra. I en halvlek där det inte skapades så värst mycket målchanser kom till slut 1-0 för USA fullt rättvist. Weston McKennie slog en fin boll till en djupgående Sergiño Dest som i sin tur nickade in bollen till stjärnan Christian Pulisic som stormade fram och satte dit ledningsmålet för amerikanerna. USA uppe på andraplats i tabellen i och med detta.

USA fick in ett mål till i den sista minuten av andra halvlek men Timothy Weah sprang precis offside vilket gjorde att 2-0 uteblev. 1-0 till USA efter 45 spelade minuter.

Svenskfödde Saman Ghoddos byttes in för Iran intill andra halvlek och var het i början av halvleken. Ghoddos var framme och skapade Irans farligaste läge i matchen efter drygt fem minuter med en nick men utan resultat.

Iran hade ett väldigt stort stöd på arenan och hördes tydligt i jakten på en iransk kvittering. Just nämnde Ghoddos, som alltså valt spel för Iran istället för Sverige, var än en gång nära att ge Iran just en kvittering efter 65 minuter.

Jakten på 1-1 intensifierades för Iran under de sista tio minuterna av ordinarie matchtid när man flyttade fram allt mer folk i de offensiva zonerna. Förmågan att skapa superfarliga chanser hade dock inte iranierna och USA kunde döda en del tid i sluttampen. Iran fick nio minuters tilläggstid till godo i forceringen och fick ett farligt nickläge på en djup frispark. Ett oavgjort resultat skulle hjälpa Iran till åttondelsfinal men något sådant lyckades man inte med. Trots en fin uppryckning i andra halvlek från Irans sida så kunde till slut USA behålla segern och vinna med 1-0, detta trots en riktig rysare i slutminuterna där VAR-teamet dessutom granskade en möjlig iransk straffspark. USA vann och är därmed klara som tvåa i Grupp B bakom England och kommer att spela åttondelsfinal i VM.

USA kommer nu att möta vinnarna i Grupp A, Nederländerna, i sin åttondelsfinal på lördag med avspark 16:00 svensk tid.


Borussia Dortmund - Real Madrid