Hittills har mästerskapet bjudit på många överraskningar. Dels skrällar som Costa Ricas framgång och Spaniens sorti, dels på oväntade resultat som det varit ovanligt tyst om. Bilden som många hade inför VM har suddats ut. Och det rejält. Och vi är ännu inte framme vid åttondelsfinalerna. Gemensamt för framgångarna hittills har handlat om lag – inte individer.

När det i början av juni stod klart att Franck Ribéry skulle missa VM fläckades pressen av svarta rubriker om Frankrikes mardröm och att landets chanser i mästerskapet var kraftigt reducerade. I dagsläget är laget klar gruppetta efter två matcher och totalt åtta mål framåt. Med kombinationen av etablerade spelare som Benzema och stjärnskott som Pogba och Griezmann visar Deschamps hur man ska ställa upp i ett världsmästerskap. Med ett lag som bjuder på stabilitet och nytänkande i skön förening.

En annan fransman, Thierry Henry, sa efter Costa Ricas skräll, att Costa Rica visar att man inte alltid behöver stora namn. Utan att man behöver ett lag. Hans uttalande är en rätt bra sammanfattning av VM hittills.

Visst är det fotbollsprofiler som ligger i topp i målligan hittills; Thomas Müller, Robin van Persie och Karim Benzema. Samtidigt så har australiensaren Tim Cahill och Ghanas Andre Ayew gjort lika många mål som Lionel Messi och Neymar. Det är därför det är enkelt att älska VM i fotboll – världens största fotbollsprofiler får nya konkurrenter, och det föds dagligen nya stjärnor. Ofta i lag som inte tippats gå vidare på grund av att de saknar stora namn.

Detta mästerskap har hittills visat att det är lagen som gör framsteg – och att oavsett vilka spelare man har handlar det om hur spelarna agerar tillsammans. England och Spanien är utslagna. Italien kan bli utslagna imorgon, beroende på hur det går i mötet mot Uruguay.

Detta kan bli ett VM där vi får se flera storfavoriter falla. Argentina blev hårt pressade av Iran och Brasiliens lika-resultat mot Mexiko kan knappast ses som en framgång. Vi har en spännande turnering framför oss.

Saga Rosén

Splashbild
Fotograf: Inside Foto
Källa: Bildbyrån


Bayern Munich - Real Madrid