Foto: Bildbyrån

VM-veckan inleds med åttondelsfinaler mellan lag ifrån olika delar av världen. Idag kommer två matcher att spelas och segrarna i dessa möten kommer sedan att ställas mot varandra i kvartsfinalen som då spelas fredagen den 6 juli klockan 20:00. På våran undersida Slutspel hittar du all information kring de kvarvarande matcherna.

Brasilien-Mexiko 16:00

Precis som inför förra världsmästerskapet var Brasilien en av favoriterna för att ta sig hela vägen till finalen och ännu har laget en chans till detta. Lagets sista gruppspelsmöte tog laget till en gruppseger, då man besegrade Serbien med 2-0. Lagets tidigare matcher resulterade i 2-0 mot Costa Rica, samt 1-1 mot grupptvåan Schweiz.

Mexiko inledde sitt VM på bästa sätt möjligt, då man förvånade de flesta med att besegra Tyskland med 1-0. Mötet följdes av en 2-1 seger mot Sydkorea, men trots två segrar var en slutspelsplats ingen självklarhet. Trots förlusten mot Sverige i den sista matchen blev det dock ett avancemang, delvis tack vare tyskarnas fall mot Sydkorea.

Tidigare möten mellan lagen
Enligt Mexikanska fotbollsförbundets hemsida har det två nationerna mött varandra hela 40 gånger, där Brasilien segrat i majoriteten av matcherna. 23 Brasilianska segrar, 7 oavgjorda möten och 10 mexikanska vinster är vad historiken visar. Senaste mötet skedde 2015, då lagen möttes i en vänskapsmatch som slutade 2-0 till Brasilien.

Matchen mellan Brasilien och Mexiko har avspark klockan 16:00 och kommer då att visas i SVT 1 och och C More.

Belgien-Japan 20:00

Belgien tog sig till slutspelet genom att vinna sina två första möten med Panama och Tunisien. Därefter följde en placeringsmatch med England, där en taktisk förlust skulle ge ett lättare motstånd i slutspelet. Till slut valde dock Belgien att köpa på och kunde med en ny vinst säkra gruppsegern. Laget gjorde flest mål i gruppspelet av alla nationer i årets turnering.

Japan hade turen att få spela med en man mer på plan under större delen av sin öppningsmatch mot Colombia, vilket gav laget sina första poäng. Därefter följde ett oavgjort möte med Senegal och trots en förlust i sista matchen mot Polen kunde laget ta sig vidare tack vare fair play, där laget dragit på sig färre gula kort än grupptrean Senegal.

Tidigare möten mellan lagen
Japan och Belgien har mött varandra vid fem tidigare tillfällen, där fyra av mötena varit i vanliga träningslandskamper. När VM spelades i Japan 2002 lottades lagen i i samma grupp och deras möte här slutade oavgjort. Sammanlagt har det blivit 2 oavgjorda möten, 2 japanska segrar och endast en belgisk vinst, som kom i lagens möte i höstas.

Matchen mellan Belgien och Japan drar igång klockan 20:00 och kommer då att visas i SVT 1 och går att streama via SVT Play och C More.

Sofie Hansson


Borussia Dortmund - Real Madrid