Dopningskandalerna har haglat inom rysk idrott under de senast åren och under hösten har flertalet idrottare blivit avstängda ifrån sina sporter på livstid. Det är främst inom friidrott och vintersporter som anklagelserna har förekommit men nu har även det ryska fotbollslandslaget hamnat i blåsväder.

Redan i somras kom det fram att laget som representerade nationen under fotbolls VM 2014 fanns med bland de idrottare under utredning. Nu har dock den ryske visselblåsaren Gregorij Rodtjenkov, som tidigare varit chef för landets antidopningsbyrå, gått ut med att han har bevis för att det förekommer en statligt finansierad dopningsverksamhet i landet. Ryssland har under åren förnekat det hela och även gjort egna utredningar som visar på att sådana verksamheter inte förekommer.

I näste vecka kommer Internationella olympiska kommittén att ta ett beslut kring nationens medverkan i de olympiska spelen i februari, där troliga bestraffningar även kan bli personliga avstängningar samt höga böter. Rodtjenkov har via media meddelat att han mer än gärna vill hjälpa FIFA med att komma till botten med avslöjandet kring fotbollslandslaget. Vilka konsekvenser ett sådant avslöjande skulle kunna ha för det stundande mästerskapet är ännu okänt.