Foto: FIFA™

Det är inte mycket som förvånar nu för tiden. Nu kommer uppgifter från Reuters om att Förenade Arabemiraten ska ha gillrat en fälla för högt uppsatta personer i FIFA:s organisation och Qatar. Anledningen? Det gjordes som ett sökande efter bevis på att VM 2022 ska ha varit köpt. Och fällan ska ha varit av sällan skådat slag.

Qatar kommer att få arrangera VM 2022. Och den saken är inte hela världens befolkning nöjda med. Misstänksamheterna har varit många. En del påstår att det hela var riggat och att Qatar ska ha betalat en stor summa pengar för att få arrangera mästerskapet på egen mark. Det finns hittills inte någon bevisning som skulle styrka sanning i detta.

Däremot var misstankarna så stora hos vissa aktörer att man valde att ta saken i egna händer. Enligt Reuters ska Förenade Arabemiraten ha försökt locka högt uppsatta personer i FIFA:s och Qatars organisation till ett avslöjande. Detta har man gjort genom att skicka mejl och Facebook-meddelanden till de avsedda individerna, innehållandes en länk, som de ska ha uppmanats att klicka på. Länken ska sedan ha lett vidare till en webbsida med bilder på namnkunniga fotbollsspelares respektive. Men i själva verket var detta en fälla. Ett klick på denna länk hade installerat ett program, som var tänkt att ge avsändaren tillgång till information som annars var oåtkomlig. Detta ska nämligen ha skett år 2014.

Bland de utsatta personerna fanns några mycket omtalade personer med betydande roller. Vissa av dem är dessutom aktiva idag.

Förenade Arabemiraten hoppades att med denna insats hitta något som talade för misstankarna och därigenom förlöjliga grannlandet.

FIFA menar på att de inte har vetat om detta.

Nedan finner du en lista med namn på de personer som ska ha utsatts:

Amos Adamu
Ahmad Nimeh
Hassan Al Thawadi (aktiv)
Issa Hayatou
Jack Warner
Jacques Anouma
Khaled al-Kubaisi (aktiv)
Mohamed Bin Hammam
Nicolas Leoz
Phaedra Almajid
Sakis Batsilas (aktiv)
Sheikh Mohammed bin Hamad bin Khalifa Al Thani (aktiv)

Artikeln är skriven av:

Gabriel Melke – Sportskribent
[email protected]

>> Läs mer om mig här